Stakker in de stad

20130801_215901Het was een prachtige dag om naar Amsterdam te gaan, besloten we rond 12:00 uur. Na wat rollebollen en kranten, tijdschriften en boeken lezen in bed spoelden we even na twaalven zweet en ander lijfvocht van ons af onder een lauwe douche.

Ook na de douche bleef het gehoor in mijn linkeroor dof. Een jaarlijks terugkomende oorsmeerverstopping. Een aanhoudende piep domineerde de overige geluiden. Wanhopig probeerde ik met mijn vinger het binnenste van mijn oor zo te masseren dat er uiteindelijk een verlossende plop zou volgen. De plop volgde niet. De druk in mijn hoofd en de piep werden alleen maar erger.

In deze staat zette ik de Deutsche Messe van Schubert op. Toen mijn rechteroor zich had verzoend met de laatste klanken van de mis stapten we de deur uit richting bus. Buslijn 80 reed ons linea recta van ons huis naar de Rozengracht. Een groepje oudere vrouwen, vlak voor ons, deed uitvoerig verslag van een medisch slagveld in het AMC. Gelukkig hoorde ik er niet veel van.  Na een ontspannen rit arriveerden we aan de rand van de Jordaan. We liepen via de Bloemgracht richting Westerkerk en vervolgens via de Prinsengracht en de Herengracht naar de Nieuwezijds, de Nieuwendijk over. Ik stelde Mies voor de Oudekerk te bezoeken. Ik had gelezen dat meer dan een halve eeuw na aanvang van de eerste restauraties nu ook de zerkenvloer volledig was gerestaureerd. De graven zijn inmiddels al lang geruimd, maar het is toch bijzonder dat de grafkelders in deze ruimte ooit de stoffelijke overschotten van respectabele burgers als Pieter Lastman, Jacob van Heemskerck, Jan van der Heyden, Roemer Visscher, de Bickers en de Backers, Karel van Mander, Maria Tesselschade, Saskia van Uylenburg en Jan Pietersz Sweelinck herbergden.

De stad was  in de ban van de Dam-tot-Damloop. Ik zag geen hardlopers, maar wel wielrenners. Ze reden roekeloos over de grachten, het Damrak en de wallen. We baanden ons een weg door porno en pulp en uiteindelijk belandden we in het oudste gebouw van Amsterdam. De zerk van Saksia hebben we niet gevonden, wel die van Sweelinck en de Backers. In een zijbeuk keek een bedaagd gezelschap naar een diavoorstelling over portretkunst. Naast het Hoge Koor troffen we een fototentoonstelling, gewijd aan onze homoseksuele medemens, ook daar liepen we snel aan voorbij. In de sacristie was een koffiehuis gehuisvest met een prettig buitentje, grenzend aan de Oudezijds Voorburgwal. Na wat gerommel met een haperend pinapparaat konden Mies en ik in het tuintje genieten van een kop koffie met koek.

Langs amper meerderjarige raamprostituees en hun door bierwalmen en agressie omhulde kortgeknipte klanten, liepen we terug naar het Beursplein. We gingen ieder een andere kant op. Mies naar haar favoriete kledingwinkel, ik naar het Spui. De stad was vol vermaak. Na een bezoek aan Atheneum Boekhandel nam ik plaats op het terras en bestelde een glas donkerbruin bier. De wereld kwam per fiets voorbij en slalomde langs de wegafzettingen, de touringcars, de wandelaars, de rolstoelers en overige roergangers. Ik probeerde me te concentreren op mijn Samuel Falklandbundel, maar mijn aandacht werd steeds afgeleid. De ene keer door een luidsprekend clubje West-Friese pedaalridders dat plaatsnam op het terras, de andere keer door een punkertje dat ons haar vrijwel naakte achterwerk, toonde, gehuld in een tot de draad versleten legging. En dan weer door een van de vele bijna-ongevallen die meestal gepaard gingen met een luid geroep, gebel of getoeter.

Het liep tegen vijven en het werd steeds drukker op het terras. Ik rekende af en liep met forse tred terug naar het station waar Misja me op perron 2 opwachtte. De laatste Dam-tot-Damlopers arriveerden uitgeput op de Dam op het moment dat wij de stad uitgleden.

De supporters waren nog ver weg. Een prachtig moment om weer naar huis te gaan.

Advertisements
This entry was posted in jazz, music, Persoonlijk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s