Tonbruket

Archie Shepp en Tom ClungVrijdagavond samen met Misja in de toonzaal te Den Bosch het Stranger Than Paranoiafestival bijgewoond. Op het programma stond Archie Shepp en dat leek me de moeite van het treinreizen waard. Helaas stond Shepp als laatste geprogrammeerd.

Na een ingetogen optreden van Paul van Kemenade en Aki Takase, begeleid door een overdreven acterende en overheersende Han Bennink, werden we in de tweede set getracteerd op een weergaloos optreden van het Zweedse ensemble Tonbruket. Meerdere mensen dachten tijdens de gierende gitaar- en minimoogsolo’s, de opzwepende ritmesessie en het rammende Hammondorgel ongetwijfeld bij zichzelf: “Is this Jazz?” En dan denk ik terug: “Yes it is!”. Organisator Van Kemenade stond met zijn kelk Affligem dubbel tevreden en (net zo ingetogen als zijn spel) glimlachend naast ons en dacht er waarschijnlijk hetzelfde over. In de tweede pauze keken Misja en ik elkaar verontrust aan. Het was inmiddels 23:00 uur en om 23:53 zou de laatste trein naar Amsterdam vertrekken. Het einde van de avond zouden we moeten doorbrengen op perron 3b en niet in De Toonzaal bij Mr. Shepp.

Gelukkig had de oude saxofonist het op de heupen en betrad hij de zaal al voor het einde van de pauze. Het licht ging snel uit en de spots verlichtten het gelaat van deze 75-jarige icoon. Hij droeg een gleufhoed en had zo kunnen zijn weggelopen uit “Round Midnight”, de film die de aan lager wal geraakte Dexter Gordon uiteindelijk, en ten onrechte, heeft verheven tot het archetype van de jazzmuzikant. Shepp is echter allesbehalve aan lager wal geraakt en speelde de sterren van de hemel, maar speelde geen noot teveel. Ik ben even kwijt met welk nummer hij begon, in het tweede nummer (Ellington, Take the A-train) bracht Shepp zijn vocale kwaliteiten ten gehore en, ik moet zeggen, dat was indrukwekkend als ik het vergelijk met de mij bekende recitaties van Shepp uit de jaren ’60.

In het derde nummer nam de oude de sopraansax ter hand en gaf Coltrane ten beste, maar Misja gaf aan dat we moesten vertrekken. Ik nam nog vlug een foto en we verlieten stilletjes de voormalige synagoge, begriploos nagestaard door Van Kemenade.

Advertisements
This entry was posted in jazz, music and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tonbruket

  1. fredvanderwal says:

    Spreekt vanzelf dat Shepp als laatste wordt ingepland. Tevens vermeod ikd at het door Robin…pardon Sjaalmans voorgenomen bezoek aan het concert als doel had om Misja op een HCP (Hoger Cultureel Peil) te brengen. Nu nog die stapel boeken doorwerken ter hoogte van de Toren Van Pisa en we zijn waar we willen wezen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s