Roma Due

Rome 28 februari, 20:00 uur. Misja leest in een der keizersbiografieën van Suetonius. De chinezen maken ruzie terwijl de afzuigkap weer behoorlijk tekeergaat. Op de achtergrond klinkt een huiskamerconcert van de band Share.
Dag 2 in Rome hebben we de grootste attractie van de stad bezocht, het Colosseum. Het gebouw dat ondanks alle beschadigingen en verminkingen nog steeds imponeert konden we gewoonweg niet overslaan. Na een rij van een half uur á 40 minuten met Fransen, Russen, oost- Europeanen, Japanners en Nederlanders te hebben getrotseerd betraden we de brede, donkere trappen. Na een kort bezoekje aan de wisseltentoonstelling op de eerste verdieping liepen we in een mild zonnetje langs de rijen toeristen en bekeken we de restanten van het meest indrukwekkende stadion uit de oudheid. Het grootste gedeelte van het bouwwerk was niet toegankelijk en binnen drie kwartier liepen we er weer uit. Tussen de verschrikkelijk opdringerige prullariaverkopers liepen we in een vlug tempo naar het Forum Romanum om daar de tempels, senaatsgebouwen en basilieken voorbij te spoeden en de Palatijn te beklimmen. Een mens gaat toch vooral voor het uitzicht. We bezochten het sober ingerichte Palatijnmuseum, omdat ik me kon herinneren dat daar een wc gevestigd was. Even later hielden we stil bij de rand van de heuvel om daar op een bankje in de zon te genieten van het uitzicht over Rome dat Nero eens inspireerde tot zijn Jubelliederen.
Na het Forum hielden we even rust aan de rand van een parallelstraat, pal achter het Colosseum. We zagen er een driftig bellende politie-agent en een maffia-achtige grijzaard met zonnebril en sigaret die eveneens druk aan het telefoneren was. Sinds we ons hier met ons broodje en drankje hadden gesetteld bleef de voorstelling ons amuseren. Er werden auto’s heen en weer gereden. Een kelner liep zenuwachtig de straat op en neer. Ook aan de overzijde van de via Labicana stonden drie politie-auto’s geparkeerd. Een priester hield even stil en liep enkele seconden later terug in de richting waar hij vandaan kwam. Twee Oost-Europeanen liepen behoedzaam een zijstraat in nadat ze de agenten hadden gezien. Helaas had ik nog twee kerken op het programma staan. Mies en ik stapten uiteindelijk met tegenzin op om de via di San Giovanni in Laterano in te slaan op weg naar de San Clemente en vervolgens de kathedraal van Rome, de San Giovanni in Laterano.
20:40. Misja ligt inmiddels op een oor. Het boek ligt dichtgeslagen naast haar. Morgen gaan we naar Vaticaanstad. Prima idee om vanavond op tijd naar bed te gaan. De afzuigkap van het restaurant is eindelijk tot rust gekomen, maar de Italianen en Chinezen hieronder lijken het behoorlijk op de heupen te hebben. Ik hoor gelach en geschreeuw van mannen en vrouwen. Het zal wel weer overwaaien. Desnoods laten we de ME maar weer opdraven. Die kennen de weg inmiddels.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Roma Due

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s