Langs de Wetering

Prinses Maxima was deze week in Haarlem. Dat heb ik gehoord in de Schalm, bij de boeken. “Ik had er geen trek in. Je ken het ook in de krant lezen, nietwaar Leo? Heb jij d’r nog gezien op de Botermarkt?” (vrouwenstem, jaar of 69) “Nee joh, dat mens kan goed voor zichzelf zorgen. Ze kan het prima zonder mij. Zit daar verdomme wel van onze poen. Maxima? Ik voel meer sympathie voor de minima.” hoor ik Leo (64, weduwnaar en al jaren met prepensioen) zeggen. Even verderop klinkt een holle lach. Twee mannen, die hun midlifecrisis inmiddels al enkele jaren achter de rug hebben, spreken elkaar over de boekenkast.
“Het staat hier nog steeds, die troep, daar beleef je toch geen aardigheid maar an? Ze moeten het gewoon eens door elkaar gooien, dan ziet het er al snel heel anders uit, daar kom je voor terug!” stelt de bruin gerookte boekenjood.”Zoals jij het doet in je kraam, is het nog wat.” “Ik zet er elke dag nieuwe dozen handel neer, dan hebben ze weer wat nieuws te zien.” spreekt de boekenkraamverkoper braaf terug.”Ja, zo hoort het” antwoordt de betweter. “Nou, ik moet er weer vandoor Jan. Geluk!” Even verderop zit een met lang pluizig haar, bril met riant montuur en lijkkleurige huid bedeelde medewerker van een jaar of dertig geknield voor een van de boekenkasten. Hij schuift alle boekenruggen naar de rand van de plank. “Zo, dat ziet er netjes recht uit.” roept een gezellige oma uit de Haarlemse Jordaan, zichtbaar aangedaan door de schikkingsdrang van de autist. Hij reageert niet.
Ik ken hem. Hij loopt iedere dag samen met een Aziatische vrouw van middelbare leefijd langs ons huis op weg naar de camping aan het Liewegje, even verderop. Waarschijnlijk woont hij er permanent in een camper.

Eindelijk. Het is weer weekend. Een weekend zonder kids. We zijn vandaag via de negen straatjes, de Leidsegracht, de Passeerdersgracht naar Misja’s geboortehuis aan de Nieuwe Spiegelstraat gelopen. Misja kende het nummer niet meer. We hebben verschillende panden nauwkeurig bekeken en bij het vermoedelijke geboortehuis hebben we een foto gemaakt. Vervolgens liepen we via de Prinsengracht richting de Vijzelgracht. Ook daar snoven we Amsterdamse historie op. We bezochten een kroeg met haard aan de Weteringstraat en even later liepen we vrolijk en droog het Weteringcircuit over naar het Heinekenplein. Tram 16 bracht ons terug naar Centraal Station.
Vijftien minuten later liepen we door de woensdag jl. geopende hoofdingang richting perron 2.

22:15. Misja ligt op de bank met Het Parool en leest het nieuws van de stad die we inmiddels een uur of twee achter ons hebben gelaten. Met een schuin oog kijkt ze naar The Voice of Holland.
Ik kijk met een schuin oog naar Misja en geniet.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Langs de Wetering

 1. Jezzebel says:

  Mooie stoet van kermisklanten
  en dan aan het eind
  tere intimiteit.
  Erg mooi.

 2. HET HUIS OP DE FOTO IS NIEUWE SPIEGELSTRAAT 46, MISJA IS OPGEGROEID OP 48. BEIDE PANDEN WAREN TOT 1968 IN HANDEN VAN DE VAN DER WALS WAAR ANTIQUARIAAT DE KRING WAS GEVESTIGD

 3. mirosjabin says:

  @ Fred, in dat geval vervang ik de foto’s. We hebben gisteren zowel nr 46 als nr 48 gefotografeerd.

 4. 48 woonde ik van 1967-1973 en beleefde daar -een en al kunstenaars romantiek, sex, drugs, rokkenrol, drank,- mijne gecompliceerde relaties met Aletta, Yvonne, Mila,Marijke de B., Catharina en Bernardina in extenso en ad ultimo
  Hè! Wat betekent dat nou weer?
  Dat het allemaal echte stoten waren?
  Ik weet echt helemaal van niks.
  Was ik maar een academica met een behahahaha hohohoho

 5. Jaaaaa
  die Robin kijkt altijd met een schuin ook
  dat dacht ik al

 6. ISIS says:

  Hallo lieve Misja
  Prachtig geschreven Robin
  en is het altijd goed om naar
  je geboorte
  huizen terug te keren
  om je geschiedenis een
  passend beeld te geven!
  Dat maakt de mens completer.
  In zoverre dat mogelijk is ; )

  Extenso betekent in zijn geheel
  ad ultimo-tot besluit…..

  Grappig deze cirkel
  eerst in Haarlem
  daarna eruit
  en nu weer erin….

  Dat zijn de mooie dingen uit het leven.
  Net zoals de ware liefde……….

  Veel liefs
  voor jullie

  Isis
  XXX

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s