Routekaart

groen links bestaat 20 jaar en femke halsema kondigt haar vertrek aan. eergisteren hield de partijleider tijdens de presentatie van het boek van de straat naar de staat, groenlinks 1990-2010 een toespraak. De koningin van de Tweede Kamer, richt haar pijlen op het biefstuksocialisme van de SP en pleit voor een bundeling van de progressieve krachten binnen de kamer. De PvdA zal volgens haar partij moeten kiezen tussen het sociaal- conservatisme van de SP en de vooruitgangspolitiek van D66 en Groenlinks. Halsema verzet zich tegen de machtspolitiek van de regerende coalitie en pleit voor een progressief blok, een samenwerkingsverband (van gelijkgezinde partijen)  dat zonder al te veel tegengas een agenda voor de toekomst ten uitvoer moet kunnen brengen. Want, zegt ze, "Er zijn namelijk dringende economische, maatschappelijke en politieke redenen voor effectieve progressieve samenwerking en het vestigen van progressieve macht. Ik som ze op." En vervolgens presenteert ze de drie onderwerpen die in haar optiek een belangrijke rol gaan spelen in de nabije toekomst: internationale samenwerking, de vergrijzing op de arbeidsmarkt en de reikwijdte van de overheid (en de perceptie daarvan onder de burger, de kiezer, de consument), kortom de kloof tussen de burger en de politiek.

Uit de toespraak spreekt verontwaardiging over de voor links tegenvallende verkiezingsuitslagen. De mensen zijn misleid. Het CDA van Verhagen heeft zich, na een electorale  afstraffing alsnog naar het pluche gespoed nadat rechts haar de hand had gereikt. De VVD van Rutte heeft zich laten inpakken door de PVV en …de PVV zelf, ach…is die partij wel serieus te nemen?  Rechts wentelt zich in het  ongenoegen over de aanhoudende invloed van de Linkse kerk, maar hoe terecht is dit ongenoegen? Halsema beticht rechts van revanchisme en reageert met een aanval en negeert daarbij het politieke landschap van dit moment. Het “Rechts” van Halsema is geen monoliet, maar een door het hele politieke spectrum  heen waarneembare reactie op de politiek van de voorbije decennia, een echo van Keerpunt 72. Halsema roert zelf de kerntakendiscussie al aan, maar ze verzuimt te melden hoe deze kerntaken zich tot elkaar verhouden. Wat graag noemt ze het terugdringen van de regelzucht als een van haar taakstellingen en daarmee schaart ze zich moeiteloos achter de door als “conservatief” genoemde partijen, maar ze geeft niet aan hoe ze de zelfregulering die daarop volgt wil kanaliseren.

Halsema heeft haar mond vol van samenwerking, maar hoe gaan we om met de bestaande tegenstellingen in de huidige samenleving? Ze pleit voor inburgering, maar hoe denkt ze om te gaan met de toenemende  manifestering van de politieke islam in de grote en minder grote steden?  Zelf zegt ze:  “Maar belangrijker nog, is de erkenning dat de overheid niet alles kan.” , waar is waar. In het door Halsema geroemde Keerpunt 72 was democratie het toverwoord, niet de zuil, maar het individu was aan zet. Het subsidiëren van bijzonder onderwijs, een overblijfsel van de pacificatie van 1917 is niet meer van deze tijd, evenals het subsidiëren van de bouw van moskeeën. Waarom hoor ik daar niets over in de toespraak van Halsema? Een samenleving is alleen succesvol als er aandacht is voor de bindende factoren.  Religie is van oudsher een segregatiemotor. De  verzuiling, deze hobby van rechts, houdt oude tegenstellingen in stand. Daar kun je je als progressief politicus beter niet aan verbinden.

Als het aan Halsema ligt, staat ons een mooie toekomst te wachten, maar deze agenda is niet veel meer dan een ruwe schets van een betere wereld.  “ Criminaliteit hoort – nadat je het zo effectief mogelijk hebt bestreden – bij een moderne dichtbevolkte samenleving”, zegt Halsema,   maar als oud-assistent van de criminoloog Bovenkerk weet ze als geen ander dat criminaliteit niet gelijk verdeeld is over de samenleving. Naast de dadergerichte aanpak is het tijd voor een nadere analyse van de demografische en geografische verspreiding van criminaliteit in deze dichtbevolkte samenleving, de primaire preventie, gericht op de groepen op een verhoogd risico. Jawel, lastig, maar noodzakelijk. Wie vooruitgang wil boeken zal toch de straat weer op moeten gaan. De tijd van het salonsocialisme is definitief voorbij.

De scheidend politica biedt ons met deze agenda voor de toekomst een blik op Utopia Halsema. Helaas is ze vergeten de routekaart bij te voegen.

Mirosjabin draait: "Idle Hands", Harlem River Drive

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2010-11 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Routekaart

 1. Ton.A says:

  Sjaal,
  Weer een goed verhaal om over na te denken.Wat jammer dat er nog zo weinig reacties zijn. De mensen vergeten hoe het komt dat Wilders zoveel stemmen heeft gekregen.Ook Mevr. Halsema moet weten dat een sociaal beleid gedragen moet worden door mensen die het niet pikken dat profiteurs en anderen die het niet zo nauw nemen met het recht, gehoord moeten worden.Dit geld dus voor zowel Links als Rechts.

 2. mirosjabin says:

  lieflieflief,
  je moet weer de politiek in!
  jij wordt de nieuwe wethouder!
  vol bewondering gelezen….
  kusssssss

 3. mirosjabin says:

  @ Ton A,
  Niet iedereen zit te wachten op onze blogs. Maar jij leest ze in ieder geval nog.
  Veel VK-bloggers worden in beslag genomen door de persoon van Wilders en zijn kliek. Dat is jammer.
  De bloggers (en politici) die in Wilders een geperoxideerde machtswellustige relschopper zien
  miskennen zijn intenties, zijn programma en de sentimenten die hebben geleid tot zijn populariteit.
  @ Misjaliefjeliefjelief!!!
  Het nieuwe DB heeft zich net gepresenteerd. Meer aandacht voor "fun", plezier in het werk, leven in de brouwerij. Er ligt een mooie taak voor me weggelegd!!!
  Vrijdag komt met rasse schreden dichterbij!
  kussssss totzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s