Draaiomjeoor in Een eeuw van Onverschilligheid

Terug naar toen: DLS in 2005.

De kinderkruistocht van JanPeterBalkenende:

Premier Balkenende vindt dat het internationale terrorisme vergeleken kan worden met de Duitse nazi-terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog.(citaat uit RTL nieuws 8 mei) De boodschap van deze terroristen is er een van angst en geweld waarmee ze proberen onze rechtsorde te ontwrichten.
Het hoofd van onze VS-vazalstaat zei dit tijdens het bezoek van Boris Bush aan de militaire begraafplaats in Margraten. Vervolgens heeft de premier nog iets lovends gezegd over de Europese grondwet die binnenkort wordt geratificeerd.
Vooropgesteld dat de baude vergelijking van Balkenende van een bedenkelijk niveau is, houdt het een positiever beeld op van die vredelievende rechtsorde dan de realiteit te zien geeft.
In het boek ‘Schurkenstaat’ (2001, Ned vertaling, Lemniscaat, 2003) geeft de oprichter en redacteur van de Washington Free Press William Blum een uitgebreide bloemlezing uit Amerika’s terreurfeiten. ‘s-Werelds machtigste natie had een grote vinger in de pap bij een groot deel van de gewapende conflicten in Zuid-Amerika, Afrika en Zuid-Oost Azië, en natuurlijk Europa. De meeste huidige terroristische activiteiten zijn te verklaren uit deze gewapende conflicten. En niet te vergeten heeft ook Nederland, met een sterk kolonialistisch verleden, haar steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de huidige terreurnetwerken (Indonesië!). Is dit wat Balkenende bedoelt met ‘onze’ boodschap van dialoog en vrede?

Een verknipte geest zou kunnen constateren dat Balkenendes streven naar een versterkt fort Europa neigt naar Duitslands vooroorlogse streven naar een Duizendjarig Rijk. Deze vergelijking is van een zelfde categorie als die van onze minister-president. Het slaat in ieder geval de plank volkomen mis.

Robijn van Opzeeland

En de muziek dendert door, al sinds 1987:

Värttina: Kyl Vuotti Uuta Kuuta


(plaatje: Sjaal in Zweden)

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2008-12. Bookmark the permalink.

5 Responses to Draaiomjeoor in Een eeuw van Onverschilligheid

 1. helena says:

  Juist ja!

 2. helena says:

  Ik wist helemaal niet (meer) dat Balkenende dat had gezegd….
  En een aantal oorlogen (zoals Darfur) is ook voor een deel te verklaren vanuit dat koloniale verleden:De grote Europese mogendheden verdeelden het continent honderdvijftien jaar geleden in Berlijn alsof het een taart was, geen rekening houdend met de geschiedenis, tradities en geografische spreiding van volken. Verwante stammen werden door een streep op de kaart van elkaar gescheiden. In een gebied als Congo werden meer dan 250 volkeren, met hun eigen structuren en hun eigen gewoonten, op één hoop gegooid. Daarmee legden de koloniale mogendheden de kiem voor menig conflict.
  Koloniale naties lieten ook na om Afrikaanse landen behoorlijk voor te bereiden op de onafhankelijkheid. Ze leefden in de waan dat hun heerschappij over Afrika eeuwig zou duren, en toen ze na de Tweede Wereldoorlog tot hun verbijstering ontdekten dat de tijd van vertrek was gekomen, wisten ze niet hoe snel ze weg moesten komen. Ze lieten de landen achter zonder politieke cultuur, zonder een traditie van machtsdeling, zonder een stabiliserende middenklasse. Opgezadeld met de Westerse uitvinding van de natiestaat die de traditionele Afrikaanse structuren had vervangen. Een bestuursvorm die niet geschraagd werd door de onontbeerlijke instituties, zoals een onafhankelijke ambtenarenstand en een meerpartijensysteem.

  http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/05/18/Vp/05.html

 3. Persona says:

  @ ja, in feite is het oud nieuws.
  Voorheen verpakten we de vis erin. Tegenwoordig halen we die achterlijke uitspraken van politici terug uit ons digitale archief.

 4. iris kijkt says:

  Om het maar even spreekwoordelijk te zeggen : "Wie wind zaait , zal storm oogsten." Aan de andere kant zijn er ook wel degelijk machthebbers die uit die koloniale geschiedenis en hun anti-koloniale strijd rechtvaardigen hoe ze er zelf een nog veel grotere bende van maken. Denk aan : Zimbabwe , om het meest duidelijke voorbeeld te noemen.En dat is extra dramatisch omdat zich daar iets als een alternatief had kunnen ontwikkelen , en niet alleen in Zimbabwe.Reactie is geredigeerd

 5. helena says:

  je mag het nog wel honderd keer vertellen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s