De Bijl erin

fototerwijl burgemeester cohen enkele meters verderop flessen champagne uitdeelde op de dappermarkt rende een meneer op leeftijd met onze vuilnisbak op wieltjes -voor de gelegenheid omgebouwd tot stembus- haast het stembureau uit. onze kordaat optredende voorzitter kon er nog juist een stokje voor steken, maar de sfeer was gezet. we hadden woensdag een uitstkende opkomst, ik geloof dat we ergens in de top tien stembureaus van de hoofdstad zijn beland…maar het ging eigenlijk nergens over. ik heb menig stemmer duidelijk moeten maken dat wouter bos deze verkiezingen niet op de lijst stond genoteerd evenals groep wilders. evengoed werd ook door deze kiesgerechtigden een stem uitgebracht- al dan niet blanco. stemmen is voor veel ouderen nog steeds een plicht. 

Het is de vraag hoe lang de Provincie nog een stembusgang waard is.
"De opkomst bij de Statenverkiezingen was gisteren (7 maart dus, Sj.) traditiegetrouw laag. Kiezers die wél kwamen opdagen, lieten zich veelal leiden door landelijke thema’s. Deze gegevens zetten de legitimiteit van de provinciale verkiezingen verder onder druk."

"Hoewel de senaat niet rechtstreeks wordt gekozen, bleek de strijd om dat onderdeel van het parlement voor bijna de helft (48 procent) van de kiezers doorslaggevend om op te komen dagen. Slechts 17 procent zei in een peiling van Maurice de Hond in de eerste plaats voor de provincie te stemmen. Ruim drie op de tien kiezers zei aan beide vertegenwoordigingen te denken."

"Hetzelfde patroon is zichtbaar in de motivatie om voor een bepaalde partij te kiezen. Vier van de tien kiezers letten daarbij op landelijke politieke thema’s. Zo wilde bijna een kwart een afkeurend signaal aan het nieuwe kabinet geven. Sommigen wogen ook de recente discussie rondom de dubbele nationaliteit mee. Provinciale issues daarentegen, gaven voor niet meer dan 16 procent van de stembusgangers de doorslag." (Bron: Staatscourant, 8 maart)

16 Procent (landelijk) stemde dus bewust Provinciaal. Ik vraag me af hoe hoog dit percentage in de Republiek Amsterdam was. Amsterdam stemt Amsterdam. Een Amsterdammer kiest provinciaal een Amsterdamse kandidaat om de invloed van de provincie zoveel mogelijk te beperken. En misschien is dat niet eens zo erg. De provincie is een stalen constructie met veel glas en ruime parkeermogelijkheden. Daar heeft de gemiddelde hoofdstedeling geen boodschap aan. 
Vandaag delen we nog bloemen uit….morgen gaat de bijl erin.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2007-03. Bookmark the permalink.

3 Responses to De Bijl erin

 1. Frans Muthert says:

  Gisteren al weer gestemd Sjaal?
  Wij deden het woensdag al! (..)

 2. Klaverblad says:

  Als jouw bewering klopt dan moet ik concluderen dat de politieke opstelling van Amsterdammers sinds de 17e eeuw niet zo erg is veranderd.

 3. sjaal says:

  @ Klaverblad,
  tja…., (als ik gelijk heb) zou uw bewering wel eens waar kunnen zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s