de taal en het symbool

fotostaat de burka werkelijk symbool voor vrouwenonderdrukking? nee, zeggen sommigen onder ons, de burka = vrouwenonderdrukking. 
Taal is een gek ding. Het is lastig elkaar zonder taal te begrijpen (met name op het wereldwijdeweb), maar soms ook werkt taal begripverstorend. De Franse taalfilosoof Roland Barthes heeft uitgebreid aandacht besteed aan de taal. Een fragment.

"De angst voor de taal….
Zo ziet het wegvallen van de taalenergie eruit: eerst een tijd lang luisteren naar de taal van de anderen en uit deze distantie een soort veiligheid puren; en dan de tijd daarna twijfelen aan deze afzondering: bang zijn voor wat men zegt (wat onafscheidelijk is gekoppeld aan de manier waarop men het zegt). 
p 115-116 (Roland Barthes par Roland Barthes (1975, vert Michel J. van Nieuwstadt & Henk Hoeks, 1991). Hoe herkenbaar. En natuurlijk is de taal het voertuig van het begrip, maar welk een krakkemikkig voertuig. Ik word er soms bang van.

Even iets anders, namelijk een stukje uit het rijke archief van het kwaliteitsblog Sargasso: Symboolpolitiek …over prins Harry in een nazi-uniform en de veiling van nazi memorabilia. Het raakt aan de discussie die hier gisteren woedde op het volkskrantblog. Waar men met woorden nog redelijk moet schuiven om zich begrijpelijk te maken, is een enkel symbool soms al voldoende om het gewenste begrip op te wekken. Misschien zit hem daar dan ook de kneep.
Als ik meer tijd heb kom ik er nog wel eens op terug.
Liefs, Sjaal.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-11. Bookmark the permalink.

3 Responses to de taal en het symbool

 1. Marlis says:

  Soms heb je ook gewoon een oor-uitspuit-uitrusting nodig 😉

 2. Henk van Leuken says:

  Beste Sjaalman,
  Roland Barthes benaderd taal als een lichaam in beweging. En lichamen in beweging hebben door haar wederzijds inwerkende karakter een terugtrekkende beweging. In de terugtrekkende beweging verdwijnt de essentie, en is existentie is niet meer mogelijk. Dit maskeert de angst. Het woord verdwijnt bij Barthes in de zwijgende meerderheid en hoewel Barthes als jonge jongen nog positief en enthousiast kon zijn brokkelt zijn geloof langzaam af. Hij komt tot de conclusie dat de mens de kwalen steeds meer bij zichzelf zal moeten gaan zoeken. En deze bewustworden zal nodig zijn zegt hij want door te zien wat er al gebeurt is groeit bij ons de moed en de hoop om verder te gaan.
  Leuke bijdrage…….gegroet.

 3. sjaal says:

  @ Marlis, tja, als dat zou kunnen.
  @ Henk, wederom bedankt voor de treffende aanvulling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s