Brand!

fotoeven een hartekreetje. gisteren maakte het ministerie van vrom bekend dat de gebruiksvergunning zal worden geschrapt. als ministerraad en raad van state positief adviseren wordt vanaf augustus 2007 de gebruiksvergunning vervangen door een gebruiksmelding. weer een regeltje minder, maar…wat levert het op? de brandwondenstichting is furieus.

‘Het afschaffen van het huidige gebruiksvergunningenbeleid is vragen om ellende’. Dat is het standpunt van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Vanmorgen werd het nieuwe beleid van de regering wereldkundig: Controleren van horecagelegenheden en andere gebouwen op brandveiligheid behoort binnenkort weer tot verleden. Namens de slachtoffers van o.a. Volendam, maar ook de 1800 andere zware brandwondenslachtoffers die er jaarlijks te betreuren zijn, springt de Brandwonden Stichting op de barricade. 

Volgens Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Brandwonden Stichting, is de 7,6 miljoen Euro niet de enige reden van de overheid om het vergunningenbeleid af te schaffen: ‘Het bespaart de overheid namelijk nog veel meer, en daar hoor je niemand over.
De kosten voor de opvang en nazorg van de Volendamse brandwondenslachtoffers bedroegen bijvoorbeeld meer dan 30 miljoen Euro aan belastinggeld. De overheid werd namelijk aansprakelijk gesteld.

Schrijnender vindt de Brandwonden Stichting dat de overheid beleid, dat aantoonbaar werkt, overboord zet. De laatste paar jaar, sinds het verscherpte controle- en handhavingbeleid is ingevoerd, is het aantal branden en het aantal slachtoffers namelijk aanzienlijk gedaald:

– Het aantal branden is gedaald met 20%
– Het aantal binnenbranden is gedaald met 6%
– De schade bij branden daalde met 42%
– Het aantal gewonden daalde met 11%
– Het aantal dodelijk slachtoffers bij brand daalde met 21 % (18 slachtoffers)
Cijfers CBS Brandweerstatistiek, periode 2003-2005 

Realiseert de overheid zich dan niet dat:

– de brandschade tussen 2003 en 2005 met een veelvoud van 7,6 miljoen is afgenomen (538.000.000 Euro) en dat dit geld met name ten goede komt aan het bedrijfsleven.
– één mensenleven meer waard kan zijn dan 7,6 miljoen Euro. Laat staan 18
mensenlevens. (Nederlandse Brandwondenstichting).

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-11. Bookmark the permalink.

3 Responses to Brand!

 1. hans groen says:

  Dit kabinet van CDA-VVD gooit alles overboord wat met moeite is opgebouwd. Het is wederom het blinde beleid dat gevoerd wordt. Het levert even een besparing op de begroting van Zalm, maar op termijn draait de samenleving weer op voor zeer veel leed en zeer veel kosten.
  Weer een zeer goede reden om niet CDA of VVD te stemmen.
  nederland word wakker. Stuur Balkenende op 22 november naar huis

 2. Blacksmoker says:

  Het is dezelfde kruideniersmentaliteit die de brand in Volendam veroorzaakte. Us binne Zuuunig want dat is goed voor God. De goede regels worden als eerste opgegeven.

 3. christinA IP213.84.211.137 says:

  Ik hoorde het ook met verbazing. Volendam krijgt concurrentie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s