Boos

foto"het hoofdbedrijfschap detailhandel (hbd) heeft samen met de stichting opleidingsfonds detailhandel (sod) een online weerbaarheidtraining ontwikkeld, die winkelmedewerkers beter moet wapenen tegen agressie en geweld waarmee zij op de winkelvloer geconfronteerd kunnen worden. de training is primair ontwikkeld voor beginnende medewerkers in de detailhandel, maar is ook uitstekend toepasbaar in het vmbo- en mbo-onderwijs. 

Via http://www.veiligindewinkel.nl kan de training gratis worden gevolgd. Vandaag (4 september) was staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de eerste cursist die deze nieuwe training volgde." 
Via internet kan een korte cursus worden gevolgd (E-learning). "De onlinetraining is vooral gericht op het aanspreken van klanten en omgaan met agressie en bestaat uit vijf elementen: Klantbenadering; Verdachte situaties; Omgaan met groepen; Klachtenbehandeling; Omgaan met agressie gericht op de persoon.(…) De cursist ziet verschillende videofilmpjes en krijgt een aantal opdrachten. De training wordt afgesloten met een toets."(persbericht hoofdbedrijfsschap detailhandel, 4 sept).

Terwijl staatssecretaris Van Gennip trots vermeldt dat de consument afgelopen jaren mondiger is geworden, is haar collega Van Hoof druk doende de mogelijke schade van deze al te mondige burger te beperken. De beteugelde consument. Ik vraag me af -ik heb de cursus nog niet gevolgd- waar de grens ligt tussen assertief en agressief. Wat is wenselijk en wat is ontolereerbaar gedrag? Wanneer overschrijden we de grens van het toelaatbare? Ik kan dat voor mijzelf bepalen, maar hoe denkt mijn collega daarover?

Ik hoop dat de cursus gevolgd wordt in groepsverband. Met z’n allen achter de PC. En vervolgens spreken over het onderwerp. 
Niet alle ervaringen met agressie of onwenselijk gedrag worden open en bloot besproken. Soms schamen mensen zich ervoor. Of denken ze dat hun collega’s het niet belangrijk genoeg vinden. Soms is een bedreiging nog steeds aanwezig. Of E-learning dan het juiste middel is om het onderwerp bespreekbaar te maken betwijfel ik.

Maar goed, nu niet zeuren, de eerste stap is gezet. Eerst de cursus doen. 

Wel eerst Flash 8.0 installeren en je virusscanner deblokkeren en dan Active X installeren…
ach, laat ook maar.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-09. Bookmark the permalink.

3 Responses to Boos

 1. christinA IP213.84.211.137 says:

  =Via http://www.veiligindewinkel.nl=
  Verander aan die link eens iets, hij wijst nu naar vk texteditor.

 2. sjaalman says:

  Zo beter?

 3. christinA IP213.84.211.137 says:

  Yep.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s