straf

fotoagressie & geweld tegen ambtenaren. in amsterdam weten we er alles van. een rapport uit 2004 (rapport driessen) wees uit dat een aanzienlijk deel van de publieksarbeiders er wel eens mee te maken heeft gehad (13 of bang is voor geweld (42 dan hebben we het over scheldpartijen, dreigementen tot aframmelingen op straat. gemeente, om en politie hebben in hetzelfde jaar de handen ineengeslagen om de ambtenaar beter voor te bereiden op de agressieveling. ook werd de strafmaat voor ambtenarenrammers met een kwart verhoogd. evengoed lezen we nog regelmatig dat vuilnismannen en vegers op straat worden uitgescholden en bedreigd. ook bekend is het geweld gericht tegen brandweer ambulance- gvb- en politiepersoneel. veel incidenten staan trouwens nergens geregistreerd.
Maar….

VVD wil geweld tegen agent of leraar aanpakken
Geweld tegen een politieagent, leraar, ambulanceverzorger of conducteur moet veel harder worden aangepakt, vindt de VVD. De straffen voor mishandeling van een gezagsdrager zouden drie keer hoger moeten. Dat staat volgens De Telegraaf in het VVD-verkiezingsprogramma. Ambtenaren moeten op deze manier beter worden beschermd tegen burgers met losse handjes.

Hoe nobel ik het ook vind dat een partij zich hard maakt om dit toenemende geweldsprobleem het hoofd te bieden vind ik het een onverstandige maatregel. 
De ambtenaar krijgt met deze maatregel een status aparte. Een ambtenaar is evenmin onfeilbaar als de mensen die hij of zij bedient. We zijn niet onaantastbaar, wel breekbaar. De VVD richt zich van nature graag op handhaving en sanctie, maar wat minstens zo belangrijk is, is preventie. Hoe voorkom je dat een ambtenaar het slachtoffer wordt van een lichtgeraakt, (in potentie) gewelddadig mens? Dat is een lastige. Maar het voorkomen van geweld levert in ieder geval meer op dan  het opschroeven van de strafmaat: het scheelt op zijn minst één slachtoffer.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-08. Bookmark the permalink.

4 Responses to straf

 1. christinA IP213.84.211.137 says:

  =Maar het voorkomen van geweld levert in ieder geval meer op dan het opschroeven van de strafmaat: het scheelt op zijn minst één slachtoffer.=
  Vroeg ik mij ook af, wààr loopt zo’n contact fout.

 2. landheha says:

  Is dit nieuw?
  Ik heb geen andere ervaring als doorsnee incidentele bezoeker van onze hoofdstad. Het is mij altijd als een normaal amsterdams gegeven overgekomen: grote mond, klein hartje. (sorry, ik kom uit de regio Rijnmond 🙂
  Daar moeten de lokale ambtenaren toch mee om weten te gaan, denk je dan…

 3. Gogan says:

  This is superb: VVD shoots itself in the foot!
  I remember that once, years ago, a local architect here was awarded a national price for designing a "ballie" or "shalter" which was high to the chin on the side of the client and some 150 cm long so that he or she could absolutely not reach ou to anywhere close but the hand (with a heavy stick) of the ambtenaar. That was the first part of the "firewall" built around the reprersentative of "the macht". The next was a bel: the security would jump in right away and take the little person away without the official even seeing the face of the poor person.These people of the VVD do really take us as idiotys. I wonder what makes them make such a mistake?

 4. sjaalman says:

  @ landheha, lichamelijk geweld gericht tegen ambulance- en brandweerpersoneel is iets van de laatste jaren (zie cijfers rapporten Driessen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s