Vogelenzang en gedragsaanwijzing op zondag

fotoin de vroege middag fietsten wij gevieren door het bewoonde bos van aerdenhout naar vogelenzang. we eindigen op een kerkplein, eigenlijk een parkeerplaats voor de kerk met ergens achteraf een bank. we eten een broodje op de grond voor het kerkhof. de kinderen vermaken zich prima totdat zajra (4) aan het hek van het ontmoetingscentrum rammelt. een juffrouw komt uit het niets te voorschijn en waarschuwt onze spruit. als ze stug blijft rammelen halen we haar maar met lichte dwang weg, de juffrouw staat al weer klaar. het vreemde is dat we in de hele omgeving geen speeltuin aantreffen (wel kinderen).

Vogelenzang/ Aerdenhout, ik vraag me af hoe hoog het percentage Marokkanen is. 

"Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de achterstandspositie van Marokkaanse jongeren in Nederland te verbeteren. De ministers Remkes, Verdonk, Pechtold en Donner hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Aanleiding was een aantal incidenten in stadswijken waarbij jeugd van Marokkaanse afkomst betrokken was. Het kabinet constateert dat een te grote groep Marokkaanse probleemjongeren voor overlast zorgt. Het gaat om een hardnekkig probleem waar ook het imago van de hele Marokkaanse gemeenschap in Nederland onder lijdt. (…) Het pakket bestaat uit diverse maatregelen op het gebied van discriminatie, versterking
van het zelfvertrouwen, gezin, school, werk, wijken, woonsituatie, veiligheid en
overlast. Naast het bestaande wettelijke instrumentarium zal het kabinet gedragsaanwijzingen ontwerpen. (…) Zo krijgt de burgemeester (in bepaalde)gevallen de bevoegdheid om een ‘gedragsaanwijzing’ te geven in de vorm
van een meldingsplicht, een begeleidingsverplichting of een contactverbod. (Bron: RVD, 23-6).

In Vogelenzang is een aan een hek rammelend kind een probleem. In de achterstandswijken veroorzaakt de jeugd overlast in de vorm van kleine criminaliteit. Diefstallen, autokraakjes, een enkele gewelddadige overval. In Sao Paulo is diefstal is een wijze van overleven. In Kinshasa lopen kindsoldaten met wapentuig in het rond en zorgen voor overlast. Iedere omgeving kent zijn overlast. Meestal is deze overlast te herleiden tot verwaarlozing. 
Zolang men deze verwaarlozing onder ogen durft te zien is er hoop. 

De  afgelopen jaren hebben Marokkaanse jongeren nogal in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Hoe zit het nu eigenlijk met al die andere jongeren? Zijn dat allen keurige, welopgevoede modelmensen? Natuurlijk niet. 
Ook zij trappen, schoppen, trekken, zeuren en rammelen op z’n tijd. 
Maar zij krijgen geen gedragsaanwijzing (in ieder geval niet van de burgemeester!). Nee, daar moet je Marokkaan voor zijn.
En dat is best wel vreemd. 

Toch?

DJ Sjaal draait: Billie Holiday: Not in my own Backyard

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-06. Bookmark the permalink.

8 Responses to Vogelenzang en gedragsaanwijzing op zondag

 1. Leo says:

  Dat is helemaal niet vreemd. Marokkaanse jongens zijn zwaar oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken. En dan gaat het vaak om zaken als gewapende overvallen, berovingen van oude vrouwtjes en potenrammen. Of vind jij dat je dit soort zaken ongepasseerd moet laten voortbestaan?

 2. christinA IP213.84.211.137 says:

  =Toch?=
  Yep.
  En hoppa, daar zijn ze weer.

 3. Mathias says:

  Ik heb overlast van blanke bejaarden die zeuren over Marokkanen en verder geen flikker te doen hebben.
  Dan zeggen ze de klassieke woorden;
  "Ik wil niet discrimineren hoor, maar die marokkaanse jongetjes hangen om 10 uur s’avonds nog op het trapveldje…"
  Ik ben een keer met die jongetjes gaan praten. Twee van hun waren inderdaad van Marokkaanse afkomst, vier waren van Nederlandse afkomst eentje uit Somalie en een Turk.
  Lekkere wijven/jongens die bejaarden.
  Sindsdien heb ik overlast van de vergrijzing en vraag ik me af of ze de oorlog zijn vergeten.

 4. sjaalman says:

  @ Leo, ongepasseerd? Liever wel, maar als ze passeren, dan zij we er nog zelf bij, is het niet?
  @ Matthias, prachtig voorbeeld, dank je!

 5. sjaalman says:

  @ Sorry, niet zwart, maar oranje ditmaal…
  ik worstel nog steeds met het inlogsysteem.

 6. Leo says:

  Dat er zelf bij zijn is vrij betrekkelijk. Mijn bejaarde overbuurvrouw was er ook zelf bij toen haar tasje op straat werd afgepakt door een paar van die boefjes. Toch jammer dat ze haar heup brak en naar het ziekenhuis moest.
  Dit soort misdrijfjes zie je Nederlandse jongens niet zo snel doen, denk ik. Of denk jij van wel?

 7. sjaalman says:

  @ Leo, "dan zij we er nog zelf bij" heeft betrekking op het aan de orde stellen bedoel ik. Je hebt gelijk als je zegt dat "Marokkaanse" (waarvan een groot deel in Nederland geboren is, laten we dat niet vergeten) jongeren buitenproportioneel vertegenwoordigd zijn bij kleine tot (matig) ernstige delicten. Maar om nou te stellen dat ‘onze’ jongens dat soort dingen niet doen is wel wat kort door de bocht vind je niet?

 8. Helena says:

  Ja ik denk dat er zat Nederlandse jongeren zijn die problemen opleveren. Noem maar even een bepaalde groep Lonsdale jongeren.. of andere groeperingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s