De staat van de stad

fotoen uiteindelijk kwam vrouwlief zes uur later dan gepland thuis. na een helse terugreis. het vliegtuig van de maatschappij rockin’air had pech onderweg en landde noodgedwongen op het meest nabije vliegveld…frankfurt. een vier uur durende busreis met een continu handsfullbellende chauffeur achter het stuur volgde. budgetvluchten, wel goedkoop, maar slecht voor je hart. 

Het Parool besteedt vandaag aandacht aan het zogenaamde Marokkanenrapport. Een onderzoeksrapport in opdracht van Cohen naar De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam. Wat blijkt?  "Een tweedeling dreigt binnen de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam, nu ongeveer 65.000 personen."

"Eén groep blijft hangen in een achterstandssituatie, met een laag inkomen en hoge werkloosheid. Maar een andere groep maakt zich daarvan los, sluit zich aan bij de Nederlandse cultuur en leert door." (Bron: Het Parool, 24 juni). De eerste groep komt – u raadt het al- nogal eens terecht aan de zelfkant van de maatschappij. De tweede groep komt vooral aan de bak bij overheids- en niet-commerciele instellingen (staat niet in het rapport, is een uitspraak naar aanleiding van persoonlijke observatie). Een toenemend aantal collega’s is van Marokkaanse komaf. Dat zijn 2e en vooral 3e generatie Marokkanen. Meestal zijn ze hoog opgeleid en spreken ze uitstekend Nederlands, het zijn -om een vies woord te gebruiken- high potentials. En toch komen deze mensen met moeite aan een baan in commerciele ondernemingen. 

Dat zijn meestal de ondernemingen die een buitenproportioneel aantal witte mannen met afschuwelijke pakken in dienst hebben. Dat zijn de ondernemingen waar de meeste sympathiekelingen niet eens zouden willen werken. En dat is jammer. Want dat maakt dit soort ondernemingen incompleet…een bedrijf dat niet aan diversiteitsbeleid doet is een beetje wereldvreemd.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-06. Bookmark the permalink.

5 Responses to De staat van de stad

 1. christinA IP213.84.211.137 says:

  =En toch komen deze mensen met moeite aan een baan in commerciele ondernemingen. =
  Waarbij zich de cirkel weer sluit. Werkgevers zijn niet happig op het aannemen van allochtonen. Ongeacht het opleidingsnivo.

 2. Helena says:

  Wat gevaarlijk, zo’n handsfull-bellende chauffeur! Het leidt ontzettend af!
  Interessant dat stuk over de Marokkaanse gemeenschap.
  De ondernemingen die voornamelijk uit "wit" personeel bestaan die moeten zich eens aanpassen aan de veranderingen die zich afspelen in de samenleving!

 3. sjaalman says:

  @ en dan hebben we het over internationaal opererende ondernemingen.
  Ontkenning is de vloek die rust op de witte man.

 4. evy says:

  @ sjaalman
  Persoonlijke observatie. Mag ik dan aannemen dat je bij de overheid of een niet commerciele instelling werkt?
  Maar interessanter als je stelling waar is, en dat zal voor een belangrijk deel wel zijn, heb je dan enig idee waarom commerciele instellingen hoogopgeleiden van Marokkaanse afkomst niet aannemen.

 5. sjaalman says:

  @ Evy, ja, sterker, ik ben een collega van de opstellers van dit rapport.
  Nee, het is makkelijk om te stellen dat dat beeldvorming is. Het kan ook iets met vooroordelen te maken hebben. Ook Cohen is op zoek naar het antwoord op die vraag…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s