Een zorg meer

fotowoensdag 7 juni 2006 – den haag – mensen met psychische stoornissen vormden de duurste patiëntengroep. ruim een vijfde deel van alle gezondheidskosten ging naar deze groep. dat blijkt uit de gisteren verschenen studie ’kosten van ziekten’, van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (rivm). in nederland werd in 2003 in totaal 57,5 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. omgerekend per inwoner ging dat om een bedrag van 3550 euro.(anp/brabants dagblad, 7 juni)

Is elke Nederlander in behandeling? Nog niet. Psychische zorg is intensief en duurt lang. Dus is het duur.
Een depressie is vaak dichterbij dan je denkt. Zeker niet iedere zieke maakt gebruik van een hersendokter. Ik zie op het schoolplein veel leeftijdsgenoten die hun toevlucht hebben gezocht in drank & sigaretten. Een enkeling grijpt naar een zwaarder middel. Een aanzienlijk deel van de hedendaagse dertigers met kinderen heeft zijn of haar lichaam behoorlijk uitgewoond en biedt een afgeleefde aanblik. Ook het overgewicht in deze categorie is flink toegenomen. In een samenleving waarin ontkenning de norm is, is een vlucht in de zelfdestructie gerechtvaardigd.
Het is niet te hopen dat onze kinderen ons gedrag in een later stadium kopieren. Het excessieve alcoholgebruik onder jonge tieners doet het ergste vrezen…

Dezer dagen kan men zich verliezen in het aanschouwen van het voetbalspel. De aanbidding van de bal. Het wereldkampioenschap voetbal biedt evenzoals religie een alternatief voor de ‘harde’ dagelijkse realiteit. Het liefst in combinatie met bovengenoemde verdovende middelen. In oranje gehuld volgen we iedere wedstrijd van de spelers met wie we in de meeste gevallen slechts de nationaliteit delen. Zijn we daarom geestesziek? Hebben we daarom psychische zorg nodig? Ja en nee.
We zijn gewoon collectief een beetje ontspoord.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-06. Bookmark the permalink.

5 Responses to Een zorg meer

 1. Vod says:

  Het WK kan een mooie uitlaatklep zijn. Las wel dat mensen tijdens het WK gemiddeld 3 kilo aankomen, dus dan hebben we straks weer meer overgewicht. Maar ja, zo is er altijd wel wat.

 2. Theodora says:

  het is gewoon afleiding. Niks mis mee.

 3. simpele sefke says:

  Als Holland collectief ontspoord is, wie zitten er dan in de kliniekjes? Dr oude diskussie over het normaal-zijn: met oranje Stahlhelm naar de wedstrijd of met een bond hoofddoekje naar het werk?

 4. anoniem says:

  @ inderdaad, ontkenning is de norm.

 5. landheha says:

  He ho, waar zijn al die ouderen gebleven die de zorg te duur gaan maken? Zijn die massaal depressief aan het worden van het geschetste toekomstbeeld of zo?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s