Kultuurkamers

foto"de betrokkenheid van het rijk bij de basisinfrastructuur van culturele voorzieningen zal zich in de toekomst niet alleen richten op grotere instellingen, maar ook op vernieuwing en ontwikkeling van jong talent en jong publiek. dit betekent dat ook jeugdtheater, productiehuizen, werkplaatsen en internationale festivals in 2008 gerekend worden tot de basisinfrastructuur waarvoor het rijk rechtstreeks verantwoordelijk is. " … zo is te lezen in een brief van staatssecretaris van der laan van onderwijs, cultuur en wetenschap aan de tweede kamer." (rvd, 2 juni)

"Subsidieverdeling en beoordeling waarbij alleen artistieke afwegingen gelden, zal na 2008 in ieder geval worden verricht door de rijkscultuurfondsen. Deze fondsen staan dichter bij de sector." Wie zich beweegt in de cultuursector heeft per definitie met een van deze fondsen te maken, zoals het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK) Fonds Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Kunst & Cultuur kosten meer geld dan ze opleveren en de lieden die zich in deze sector bewegen voelen altijd de hijgende adem van de subsidievertstrekker, niet zelden de staat, in hun nek. Een eeuwige afhankelijkheid van de geldverstrekker. Wie betaalt bepaalt wat men hoort te verstaan onder jong talent. De rijkscultuurfondsen bepalen wie veelbelovend is. Wie zich in de marges van de aandacht beweegt kan een (financiële) impuls goed gebruiken. Een schepper creëert zelden alleen voor zichzelf.

Wat betekent het voorstel van de staatssecretaris  nu eigenlijk voor ‘de sector’?  Waarom wordt de grip op de basisinfrastructuur juist nu verstevigd? Is er geen vertrouwen meer in de autonome ontwikkeling van het culturele leven? Signaleert Van der Laan een hiaat? Wat is haar beeld van de ‘gewenste cultuur’? Cultuur. 
De regelaars op het ministerie van OC&W zijn befaamd om hun bemoeizucht. Zodra er wordt gesproken over een basisinfrastructuur vrees ik voor het ergste. 

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-06. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kultuurkamers

 1. christinA IP213.84.211.137 says:

  = ontwikkeling van jong talen=
  De Kunst zoals in 20er en 30er jaren oostelijk van Nederland werd beoefend krijgt een "genormeerde en waardevolle" revival?

 2. sjaalman says:

  @ Christine, Ja, cultuur met een K. Ik vreesch het!

 3. criticus says:

  It will seem very unsocial what I say, but I really believe that subsidies for art just lower the level of art. Instead of subsidies give a few prizes to those young talented artists who have on there own without help proven their quality by making an impression on the general public and not only by the art critics. Personally people like Fuuks (If spelled correctly) I think has no understanding whatsoever in art, while being director of some museums of art.

 4. sjaalman says:

  @ Criticus, ik geloof dat ik het helemaal met je eens ben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s