Missie

fotode vvd heeft zojuist bekendgemaakt dat rutte de opperegoïst zal zijn die de partij de overwinning moet brengen waar al zo lang op gewacht wordt. de kandidaatstelling van verdonk echter bracht de partij in het middelpunt van de belangstelling. ik vraag me af  hoe lang de versgekozen lijsttrekker het podium der liberalen nog in de schijnwerpers weet te houden.

Gisteren heeft bisschop Muskens de katholieke kerk een mooi mediamoment geleverd met het uitbrengen van een missiebrief. De bisschop van Breda "noemt de dialoog met boeddhisten belangrijker dan het gesprek met moslims. De monseigneur zei dit dinsdag in de Utrechtse Jaarbeurs, waar hij Getuigen van de hoop die in ons leeft! presenteerde, de eerste bisschoppelijke missiebrief sinds 1974."(VK, 31 mei).

De bisschop ‘met het menschelijke gezicht’ stelt verder dat de kerk van Jezus Christus zich weer moet gaan bezighouden met zieltjeswinnen (achtergrondartikel in de VK 31 mei, vandaag slechts 50 cent!). "we leven in een ten diepste seculiere samenleving.”Een missionaire kerk zoekt de samenleving op en zet de deuren wagenwijd open.’ o.a. via het wereldwijdeweb. In de kruistocht tegen de seculiere samenleving bedient men zich van moderne communicatiemiddelen.

De jacht op de ongelovigen is geopend. Of beter: de jacht op hen die nooit bewust de keuze hebben gemaakt om atheïst te zijn. De schepselen die zonder overweging het niet-geloof -in-de-God-van Abraham-Mozes-etcetc van hun ouders hebben overgenomen en in een tijd waarin het materialisme hoogtij viert een ongedefinieerde behoefte hebben aan zingeving. Ja, dan heb je het over missiewerk.

Anderzijds vermoed ik dat er een evenredig deel van het katholieke smaldeel even ongemotiveerd als bovenstaande atheïsten het ouderlijk geloof heeft meegedragen en nog met zich meedraagt. In de overseculiere samenleving van Muskens, zijn ook de krachten die tornen aan dit geloof afwezig. De worsteling met het geloof is -in tegenstelling tot de jaren ’60- een individuele aangelegenheid. En zo hoort het ook. In eenzaamheid maakt men de voormenzelf meest zingevende afwegingen. Daar komt geen missionaris aan te pas. Dat zou Muskens eigenlijk moeten weten. Wat dat betreft kan hij nog veel leren van het Boeddhisme.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-05. Bookmark the permalink.

2 Responses to Missie

  1. het groene gif says:

    nou, u bent wel erg negatief over mark Rutte.kent u hem persoonlijk en weet u iets wat wij niet weten?
    In ieder geval interessant dat de Bisschop blijkbaar boedhisten als een grotere bedreiging ziet voor de strijd om de menselijke ziel dan de Islam. Als halve lekenboedhist kan ik daar alleen maar om gniffelen.

  2. sjaalman says:

    @ best groen gif, hoezo negatief. Misschien haalt u iets uit mijn tekst waar ik mij niet van bewust ben. Vertel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s