De Fortuynrevolutie: de maakbaarheid

fotoen natuurlijk kom je dan op de vraag: is politiek wel een zaak van filosofie, …of behoren de politici de gladiatoren te zijn die het gevecht  voeren om de oplossing in de schijnarena van de dagelijkse realiteit? kortom: hoort een politicus zich voornamelijk bezig te houden met korte termijnpolitiek? zoja, waarom? zonee, waarom niet?

Even terug naar Fortuyn. Hij heeft zich gedurende zijn hele leven een betrokken mens betoond. Hij was, gelijk zijn grote voorbeeld Joop Den Uyl, overtuigd van de maakbaarheid van de samenleving. 
Een samenleving die past binnen een bepaald denk- en begrippenkader. Een samenleving die vrij doorzichtig is, waarbinnen bepaalde wetmatigheden kunnen worden ontdekt. Hij bleef daarin geloven tot aan zijn dood. Het was zijn belangrijkste motivatie om de politiek in te gaan.

Of het nu een ideologie is, of een andere drijfveer, iedere politicus heeft in zijn of haar denkkader een prikkel die hem of haar ertoe beweegt iets in de politiek te gaan doen. Noodzakelijkerwijs zijn er verschillende afwegingen gemaakt alvorens een mens de stap waagt de politiek in te gaan (ook dhr. Docters van Leeuwen!!). Men heeft erover nagedacht. Fortuyn heeft zijn afwegingen gepubliceerd. Hij heeft in zijn publicatie een ambivalent beeld geschetst van de politieke en sociaal-economische situatie van Nederland op dat moment. Vanuit zijn persectief was het voor hem noodzakelijk te handelen. Het is een kortetermijnperspectief dat voornamelijk uitgaat van de ravage die zou zijn aangegericht door de (in zijn woorden) kabinetten Lubbers IV en V. Nu even genoeg over Fortuyn.

Het denken in lange termijn staat niet gelijk aan Filosofie. Overdenking ook niet. Een samenleving is niet af. De geschiedenis ook niet (zoals direct na het einde van de koude oorlog door Francis Fukuyama werd verondersteld). Wel kan een grotere afstand tot de dagelijkse realiteit leiden tot een nader inzicht, (boven de grenzen der zintuigelijkheid, zie de transcendentale dialectiek van I.Kant).
(wordt vervolgd).

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-05. Bookmark the permalink.

3 Responses to De Fortuynrevolutie: de maakbaarheid

 1. landheha says:

  Toch is die grotere afstand van de dagelijkse realiteit juist een van de dingen die politici vaak voor de voeten geworpen wordt…

 2. sjaalman says:

  @ landheha, het merkwaardige is dat een grotere afstand soms tot meer begrip kan leiden. Zeker als het gaat om de afstand tot een inderhaast opgebouwde probleemdefinitie.

 3. landheha says:

  Zeker, maar het begrip "grotere afstand" is ook ambivalent. Ik probeerde het gewoon in een andere betekenis te gebruiken om daar op te wijzen.
  sorry voor de late reactie.
  Weekje Kreta. Ik zag toevallig dat daar een International Philosophical Conference was over Ethics & Politics. Vroeg me gelijk af of u daar niet bij had kunnen zijn. Ik mocht niet binnen, want was niet genodigd 🙂 Mooi weer wel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s