Hegemonie

fotofoto[l]in amsterdam behaalde de pvda ruim een maand geleden een monsterzege. de partij staat in alle stadsdelen weer op 1 (zie rapport o&s). de partij heeft dus in alle gevallen de formatiesleutel tot een nieuw college in handen. in de meeste gevallen mag groen links aanschuiven als bestuurspartner. het gemak waarmee de pvda de grootste is geworden heeft velen te denken gezet. ook pvda-bestuurders zijn niet onverdeeld gelukkig met de enorme kiezersgunst. de pvda is nu geheel verantwoordelijk voor de stad en wordt dus over 4 jaar afgerekend op het beleid dat al of niet is uitgevoerd. amsterdammers zijn zelden tevreden. de kans dat de pvda in 2010 de uitslag van afgelopen maart evenaart wordt door sommige pvda-bestuurders op nul geschat. het valt te hopen dat deze verwachting de kwaliteit van het bestuur de aankomende vier jaar niet in de weg staat. regeren is vooruitzien.

Een aantal stadsdelen is nog niet zover, maar op gemeentelijk niveau hebben de PvdA en GroenLinks inmiddels de kandidaat-wethouders voor het nieuwe college van B&W bekendgemaakt. De PvdA draagt vier wethouders voor en GroenLinks twee. Vandaag was er een bijeenkomst voor Amsterdammers en de media waar de PvdA en GroenLinks het nieuwe Programakkoord voor de komende bestuursperiode toelichten. Ook werden tijdens deze bijeenkomst de kandidaat-wethouders voorgesteld. 

Voor de PvdA worden de volgende personen voorgedragen:

Lodewijk Asscher (31) Asscher wordt voorgedragen voor de portefeuille Financiën, Economische Zaken, (Lucht)haven en loco-burgemeester

Ahmed Aboutaleb (44) Aboutaleb wordt voorgedragen voor de portefeuille Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit, Grote Stedenbeleid (GSB).

Carolien Gehrels (38)  Gehrels wordt voorgedragen voor de portefeuille Kunst en Cultuur, Lokale Media, Sport en Recreatie, Bedrijven, Deelnemingen en Inkoop.

Tjeerd Herrema (45) Herrema wordt voorgedragen voor de portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (incl. Noord/Zuidlijn), Volkshuisvesting, Monumenten.

Voor GroenLinks worden de volgende personen voorgedragen:

Marijke Vos (48) Vos wordt voorgedragen voor de portefeuille Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen. 

Maarten van Poelgeest (41) Van Poelgeest wordt voorgedragen voor de portefeuille Ruimtelijke Orde en Grondzaken, Waterbeheer, ICT (incl. Glasvezel). 

(einde citaat persbericht)

De PvdA zal zich dus opnieuw ontfermen over de portefeuille volkshuisvesting.  Een post die reeds 80 jaar door een sociaal-democraat wordt bezet.Ondertussen is de sociale woningbouw sterk uitgekleed. De macht over de corporaties is verdwenen. De woningnood is gigantisch. De vertrekkende wethouder Stadig heeft zijn nieuwbouwquota niet gehaald. De beloftes zijn niet waargemaakt. Het college van Amsterdam wordt door -met name- de PvdA vaak gezien als een proeftuin voor aanstormend talent met ministriele ambities (zo stond burgemeester Job Cohen na de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 al in de startblokken voor het premierschap) . Het is dus vrij zeker dat we enkele van bovengenoemde personen in 2007 terugzien aan het hoofd van een departement in Den Haag. Het is bijzonder dat de oh zo kritische Amsterdamse kiezer zich dit allemaal laat welgevallen. Het bestuur van Amsterdam is een zekerheid voor de PvdA. Dat weerhoudt sommige bestuurders van deze partij om het optimale voor de stad te bereiken. De Amsterdammers nemen de PvdA serieus. Het wordt tijd de PvdA Amsterdam ook eens serieus gaat nemen.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-04. Bookmark the permalink.

One Response to Hegemonie

 1. anoniem says:

  Sorry!
  Dit is een OFF-TOPIC inbraak!
  HELP GUUS ROMBOUTS VIA ALIB!
  Voor één keer een aanbeveling geven graag.
  Wie helpt Alib Helpen?
  Geplaatst op 12 april 2006 11:03 door Alib
  Volkskrantblog –
  Guus Rombouts; zijn uitvaart… Vloekend vertrekt hij richting horizon
  HELP!!!!!
  Ik (anoniem)
  Blijf even anoniem gaarne!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s