Ayaan polariseert, maar…

foto…het is te makkelijk om ayaans analyse weg te schuiven als een stuk verkiezingsretoriek. ik heb geen onderzoek gedaan naar radicalisering onder moslimjongeren. hirsi ali pleit voor een actieve aanpak. ‘zie moslims als individuen die in staat zijn te kiezen.’ prachtig, want we hebben het in eerste instantie toch over mensen. 
Het probleem zoals Hirsi Ali het schetst kenmerkt zich niet door de islam zelf, maar door de wijze waarop er momenteel mee wordt omgegaan. De islam wordt in zijn geheel als een gevaar gezien omdat de religie en dat al wat er bij hoort ons onbekend is. De extreme verschijningsvormen worden breeduit geëtaleerd en het dagelijkse wordt genegeerd. Misschien wel terecht, ware het niet dat de nadruk voor het eerste velen onder ons opscheept met een beeld van een wanstaltig monster: een onterecht beeld van de moslim.

Een andere handreiking van Ayaan, deze keer aan de Nederlandse staat: ‘Bied gedegen onderwijs, sluit islamitische scholen en voorkom dat er nieuwe gesticht worden.’ Eens. Maar doe dat dan alsjeblieft ook voor de overige bijzondere scholen. Sluiten is trouwens nonsens, maar een hervorming van bijzonder naar openbaar onderwijs lijkt me prima. 

Hirsi Ali waarchuwt ons voor een alsmaar uitdijende islamitische zuil. In die waarschuwing kan ik mij wel vinden. Door als overheid mee te bouwen aan een islamitische zuil (door het subsidieren en faciliteren van scholen en stichtingen met een islamitische inslag) wordt de barrière tussen in Nederland wonende mensen die toevallig geloven dat Allah de God is en de Mohammed zijn profeet…en de mensen die dat niet geloven, verhoogd. We hebben het in eerste instantie over inwoners van Nederland, Europa, wereldburgers, vervólgens pas over volgelingen, gelovigen, bekeerden, (schrift)geleerden, noem maar op. Benader een moslim als mens. Klinkt simpel, is het blijkbaar niet. Dé islam bestaat natuurlijk niet. Als Ayaan in haar machtsanalyse een islamitisch complot ontvouwt en het gevaar van de islam dus terugbrengt tot een numeriek gevaar dan is dat weer weinig constructief (weer een ander c-woord). Ik volg haar daarin niet.

De samenleving die Ayaan nastreeft is een vrij gesloten samenleving die zich voornamelijk bezighoudt met haar eigen sores. Daarin zit weinig verschil met de geslotenheid binnen de eilandjes die onstaan als moslims maar lang genoeg worden genegeerd. Ze worden met alle kracht een zuil ingeduwd. Een zuil onstaat als de moedersamenleving te weinig bescherming biedt. Een ideale moedersamenleving biedt haar leden perspectief. Ze benadrukt niet het verschil, maar de overeenkomsten. Deze samenleving schrijft niemand af. Een ideale moedersamenleving luistert, heeft oren, ogen en een feilloos gevoel voor rechtvaardigheid. 

Enfin. De ideale moedersamenleving bestaat niet, maar aan mensen met goede bedoelingen hebben we geen gebrek. Tuurlijk heeft ook Ayaan Hirsi Ali het beste met ons voor. Helaas slaat ze de plank in mijn optiek net iets te vaak mis. Dat is jammer, want daarmee komen ook de voorstellen die wél hout snijden in een kwaad daglicht te staan. 
Misschien kan een politica van een progressieve partij er iets mee.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-04. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ayaan polariseert, maar…

 1. Leo says:

  De Islam bestaat niet, maar de aanhangers van de Islam hebben wel met elkaar gemeen dat ze bijna allemaal hun godsdienst erg letterlijk nemen. En omdat veel aanhangers uit een cultuur komen van eer en wraak, loopt het met de critici van de Islam nogal eens slecht af. Rushdie kreeg een Fatwa, Van Goghs keel werd op straat afgesneden en Hirsi Ali kan ook niet zonder bewaking door het leven. Heeft ze daarmee niet haar gelijk (grotendeels) aangetoond?

 2. albert van der vliet says:

  Ik vind de aanpak van Hirsi Ali niet tactisch. Zij stigmatiseert en demoniseert de islam en daar heeft zij ongetwijfeld gelijk in, maar zij heeft ongelijk als zij met die politieke analyse de islamitische gemeenschappen in Nederland tegemoettreedt.
  Laaggeschoolde, goedbedoelende Turken en Marokkanen en hun gezinnen vijandig benaderen, roept vijandige gevoelens op die er aanvankelijk niet zijn.
  Hirsi Ali doet de Nederlandse moslims radicaliseren, terwijl zij normaalgesproken de neiging hebben op de partij van Joop den Uyl te stemmen.
  Het aantal islamitische scholen wordt overschat. Er is hier geen sprake van een sneeuwbaleffect, zeker niet omdat die scholen vaak slecht in het nieuws komen, vanwege de slechte kwalteit van het onderwijs, fraude e.d. Moslimouders willen gewoon goed en geïntegreerd onderwijs voor hun kinderen.
  Hirsi Ali creëert tegenstellingen. Angst is haar raadgever, terwijl we toch allemaal weten dat liefde de leidraad moet zijn.

 3. marokkaantje says:

  de Moslim als medemens beschouwen zal een grote stap voorwaarts zijn. De medemens moslim gaat zoals de medemens christen ook gewoon naar school, werk etc.
  De problematiek van mens die zich niet meer thuisvoeld in nederland kan opgelost worden door scholing, specifiek door goddienst onderwijs, leer de kinderen de juiste inhoud van de Bijbel, en Koran.Hierdoor weten kinderen de inhoud van gevaarlijke websites beter to beoordelen.
  De uitdijende islamistische zuil is een farce, die is er niet, gewoon door het feit dat de verschillen tussen Marokkanen,Turken, Irakezen, Indiers, etc te groot is.Net als de christelijke kerk is de islam flink verdeeld.
  Steeds weer blijkt dat Ayaan vele onjuistheden verteld en niet op de hoogte is van feiten. Gezien haar situatie is dit trouwens begrijpelijk, normaal contact met de samenleving is helaas door een paar gekken niet meer mogelijk.

 4. sjaalman says:

  @ Marokkaantje, mooi gezegd. Ik heb voor morgen nog wat meer over dat onderwerp in petto.
  @ Leo, Albert, volgens mij zijn we het wel redelijk met malkander eens.

 5. wanda says:

  Ik vind dat Hirsi Ali er automatisch van uitgaat dat álle moslims tegenover de niet moslims komen te staan. Daarin zal ze gelijk krijgen als zij zo doorgaat. Door alle moslims stelselmatig over één kam te scheren en in een hoek te dringen, zullen moslims uiteindelijk kiezen voor de enige uitweg uit die hoek: de radicale Islam die hen met open armen ontvangt. Als de radicale Islam de enige sfeer is waarin moslims zich nog beschermd en gewaardeerd voelen, dan rest hen niets dan te radicaliseren. Dat scenario bereik je door een karikaturaal vijandig beeld van moslims te schetsen en het hele volk van Nederland op te stoken, zoals Ali probeert. Zij zaait haat en het is een interessante vraag wie hierdoor de "nieuwe Hitler" wordt: Khameini of Wilders.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s