de confrontatiepolitiek van Ayaan

fotode laatste pennenvrucht van ayaan hirsi ali in de volkskrant van 8 april (een bladvullend artikel in het katern forum) laat weinig aan de verbeelding over. ik weet niet of u het gelezen hebt. voor mij is het duidelijk dat voor deze vvd-er de verkiezingen van 2007 niet ver weg zijn. de pvda en het cda vormen een grote bedreiging voor dit land, alsmede alle andere partijen en politici die niet in strijd zijn met de islam. de voormalig medewerkerster van het wetenschappelijk bureau van de partij van de arbeid, de wiardi beckman stichting, pleit voor een frontale aanval op de religie der onverzoenlijken. de vijfde colonne wordt gevormd door…, de dolkstoot zal ons worden toegediend door onze islamitisch landgenoten.

Ayaan ziet gelijkenissen tussen het Nederland, en breder: het Europa anno nu, en het vooroorlogse Europa. Ze benadrukt de desastreuze gevolgen van de pacificatiepolitiek van Chamberlain en bejubelt de aanpak van confrontatie door ijzervreter Churchill in de strijd tegen het nationaal-socialisme en het fascisme.U voelt het al aan. De islam vormt volgens Hirsi Ali momenteel eenzelfde dreiging voor Europa als die van de nazi’s en de fascisten in 1938. De afstand tussen radicalen en gematigden is volgens de VVD-er redelijk klein. De toenemende aantallen islamieten spelen ons vergrijzende continent parten. In de nabije toekomst zal een stembusoverwinning de sharia brengen met alle desastreuze gevolgen van dien.
Hirsi Ali geeft af op hen die de verzoening zoeken en pleit voor de politiek van conrontatie. Genoeg is genoeg. Ik noem het een politiek van polarisatie. ‘De ratio is de strategie van de aanhangers van de confrontatiepolitiek. We moeten dammen opwerpen in plaats van faciliteren.: ‘Het stellen van grenzen is belangrijker dan het faciliteren van een islamitische zuil in de eigen samenleving.’ (VK 8 april). Wat vinden we hier nu van? Helaas word ik momenteel door mijn echtgenote achter de PC getrokken, maar ik wil hier nog wel op reageren. Misschien is Palmzondag ook niet de dag om hier mee bezig te zijn. Morgen weer een dag.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-04. Bookmark the permalink.

19 Responses to de confrontatiepolitiek van Ayaan

 1. J.J. v.d. Gulik says:

  In de Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een paginagroot artikel van Hirsi Ali onder de titel ‘Confrontatie, geen verzoening’. Haar toonzetting daarin is ronduit oorlogszuchtig.
  Zij zet zich neer als aanhanger van de confrontatiepolitiek, waarmee bedoeld wordt, dat het westen de confrontatie zou moeten aangaan met de politieke islam. In het artikel vergelijkt ze die confrontatie met eerdere confrontaties van de westerse wereld met de communistische wereld en met Hitler en Mussolini. En ze wijst erop dat Churchill de verzoeners van Chamberlain schapen in schaapskleren noemde en dat iedereen weet wat islamieten met schapen doen.
  Hirsi Ali draait daarmee de zaak om. De politieke islam heeft geen landen in zijn greep van waaruit het andere landen kan aanvallen. Het is voorlopig alleen een beweging met afdelingen in allerlei islamitische landen, dus buiten de westerse invloedssfeer. En die politieke islam is er juist gekomen, doordat het westen een koloniale politiek is gaan voeren in de islamitische wereld. Het westen is hier dus de agressor. Het westen heeft daarmee een positie, die lijkt op de eerdere positie van het nazisme/fascisme en het communisme. En het is hier de politieke islam, die de islamitische wereld probeert te verdedigen. Wel is het zo, dat als de politieke islam zou zegevieren, die zijn waarden ook aan het westen zal willen opleggen, maar dat heeft het westen ook steeds gedaan.
  In plaats van de confrontatie aan te gaan, die zal kunnen leiden tot een open grootschalige strijd tussen de islam en het westen dient het westen er zich dus bewust van te worden, dat het westen de agressor is en dat het westen die agressie zou moeten staken.
  Een confrontatiepolitiek zal een zeer nadelige invloed hebben op de veiligheidssituatie in het westen, het leefklimaat in het westen, de energievoorziening van het westen en het economische klimaat in het westen.

 2. Voordaan says:

  Heeft lief je achter de PC getrokken of er achter vandaan ;-D
  In ieder geval is het materie die mij erg bezig houdt. Wat vind ik hier eigenlijk van? Is de weg van de aanval wel de weg die ik wil gaan? Wie stelt zich hier boven wie? Welke oorlog voert zij? Is het gerechtigd dat Bush straks Iran binnenvalt? Ontketenen de moslimfundamentalisten en de verlichtingsfundamentalisten straks niet een WO III? Wat wel te doen? Later later.

 3. Voordaan says:

  Ook hier wordt aan mij getrokken. Vandaar dat later later.

 4. Voordaan says:

  Vd Gulik spreekt wijze woorden.

 5. ali cirillioglu says:

  JojoGoeloe @ heb jij ergens je tong laten besnijden of komt het door de heiligheid van deze nacht ( geboorte van Prof.Mohahammed, Selam en Water is met hem zo ook Allah-Achbar), mijn proficiat voor de duidelijke uitleg, geen toevoegingen!
  ali C. is 100% met JojoGoeloe eens! (wat een nacht?) God u bent de Werkelijkheid en Algroot!
  Selam!

 6. kristel klier says:

  Het getuigt van weinig historisch besef, indien je de opkomst van Hitler vergelijkt met de opkomst van enkele duizenden? extremistische moslimfundamentalisten. Lachwekkender is dat Hirshi Ali zich met haar uitspraken op één lijn stelt met Churchill, want dat is wat ze suggereert.
  Ik zie meer historische parallelen tussen de demonisering van de joden en de het huidige anti-moslimklimaat dat in Europa is ontstaan. Dat zou ons meer zorgen moeten baren.
  Bovendien zal ze zich eens af moeten vragen wat mensen beweegt om zichzelf en anderen met een vliegtuig in een toren te boren. De beantwoording van deze vraag zal meer vruchten afwerpen en daadwerkelijk leiden tot een verzoening met en pacificatie van de moslimgemeenschap in Europa en elders.

 7. ronzik says:

  Ik geef Ayaan gelijk. Ik zou het niet confrontatie maar discours willen noemen. Daar zou eenieder die zich aangetrokken voelt tot de uiteenzetting met een geloof dat de vernietiging van eenieder die anders is/ denkt dan het hare aan moeten kunnen deelnemen. En Kristel: de joden waren/ zijn een minderheid in Europa; geassimileerd; zonder de opzet de cultuur hier te vernietigen. De moslims zijn 1.5 miljard mensen sterk, met een enorm achterland waar de islam haar befaamde tolerantie toepast. (Van marokko tot aan Pakistan en dan met een sprongetje Indonesie)
  Nee zielig zijn de moslims absoluut niet. Hoogstens zullen ze uit hun middeleeuwse droom moeten ontwaken en gaan leren. (Niet de Koran; maar emperie en wetenschap)

 8. marokkaantje says:

  Ayaan Hirsi Ali, een historische vergissing.
  De denkbeelden van Ayaan blijven mij bezighouden,(zie mijn laatse weblog)Ik zal zeker de problematiek niet bagalatiseren, maar haar conclusie blijven niet juist. De laatste verkiezingen laten zien dat de Moslims beter weten waarop zij stemmen dan de Duitsers destijds. Ayaan Hirsi Ali spreekt van een Islam, maar de werkelijkheid is dat de Islam net zo verdeeld is als het christelijk geloof. Ik ga met haar mee dat onderwijs een belangrijke schakel is in de oplossing, maar dan wel op een andere wijze. Nu wordt er geen Islam onderwijs onderricht, waardoor jongeren op grote schaal informatie zoeken op het internet( de Moskee is geen alternatief voor hen, wanwege de taal, de meeste jonge moslims lezen geen arabisch)Door gecontroleerde islam onderwijs op ‘zwarte scholen’ leren deze jongelui de Koran beter te begrijpen en beter te lezen.
  De oplossing van Ayaan Hirsi Ali om islamitisch onderwijs is rampzalig.

 9. evy says:

  @ marokkaantje
  Volgens de kranten zijn het vooral de imams geweest die stemadvies hebben gegeven. En ik deel de angsten van Hirshi deels. Maar niet zozeer vanuit de politieke islam maar vanuit een te grote groep kanslozen van laagopgeleide moslims. Historisch gezien een voedingsbodem voor geweld. Nu al proef je af en toe de haat op straat. Onder de noemer islamdiscriminatie kunnen gekke dingen gebeuren. Nu al hou je af en toe je adem in. Een jongen wordt per ongeluk door een vriend doodgeschoten en de politie krijgt de schuld. Er hoeft niet veel meer te gebeuren of ergens vliegt de vlam in de pan. En dat heeft niet eens zo veel met islam politiek te maken. Want die is nu nog redelijk correct. Maar als het mis gaat is het de vraag hoe lang nog.

 10. ali cirillioglu says:

  evy @ "volgens de kranten"
  wel, ik ben geen imam maar wel een stemadviseur!
  Selam!

 11. evy says:

  @ ali
  Grinzzzzz

 12. leo says:

  @ Kristel
  Waarom zou jij je verdiepen in de motieven van vliegtuigkapers die duizenden mensen de dood in jagen? Hun ideologie is toch al lang bekend? Ze streven een Islamistische heilstaat na ala Afghanistan tijdens de Taliban. Kun jij mij vertellen wat de zegeningen van zo’n regime zijn? En zou jij je daar als vrouw thuis voelen? Ben benieuwd…..

 13. evy says:

  @ leo
  Vrouwen en islam. Ik zou willen dat hier eens meer aandacht aan zou worden besteed. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat vrouwen zich willen laten onderdrukken en toch gebeurt het direct om ons heen. Achter de huisdeur. Wat gebeurt daar allemaal en waarom komen vrouwen niet in opstand. Of is de onderdrukking zo erg dat het vrijwel onmogelijk is om daar uit te stappen. Steeds meer moslima beginnen over hun leven te schrijven. Vaak heel schrijnend. En ja, wij doen er niets aan want dat is hun probleem. Maar vrouwenonderdrukking is een probleem voor de hele maatschappij. Het vormt een van de misschien wel belangrijkste oorzaken van desintegratie. Maar we kijken schuin weg. Ach zolang het achter de voordeur gebeurt kan het ons niet schelen.

 14. peter louter says:

  Ik moet bekennen dat ik een fan ben van Hirsi Ali. Ze zet iedere keer weer dingen op de agenda die door anderen worden verdoezeld of weggemoffeld.
  Ze trekt een gat waarbinnen anderen kunnen discussieren. Eigenlijk ben ik nog nooit iemand tegen gekomen die het fundamenteel met haar oneens is. Het gaat bij tegenstanders alsmaar om aspecten van haar redenaties, de hardheid van haar boodschap of het niet ontvangen van de boodschap door de doelgroep.
  Moslims zijn denk ik niet de doelgroep van H.A., dat zijn wij.
  In een globaliserende wereld is de fundamentele islam een probleem en de extreme islam een gevaar.
  Dat zoiets niets te maken zou hebben met de in ons land verblijvende moslims, is een illusie.
  Zorgvuldig denken is geboden, het hangt immers ook van ons af hoe het verder gaat.

 15. Leo says:

  @ Peter
  Ik heb stuk erg snel gelezen. Maar ik zag het vooral als een groot pleidooi voor een strenge scheiding tussen staat en kerk. Prima, ben ik het mee eens. Sjaalman niet, krijg ik de indruk.

 16. Arabier says:

  Het blijft mij verbazen hoe manipulatief Ayaan wel niet is en hoe de bevolking dat maar accepteert.
  Ik verwacht van een islam-criticus enige feitenkennis en realiteitszin, zoals Bernard Lewis. (zijn boeken zijn echte aanraders)
  Ayaan Hirsi Ali heeft zich echter nooit verdiept in de materie, ziet soms écht spoken en toch wordt zij hier in NL beschouwt als een kenner.
  Heel frappant.
  Islam bekritiseren? Ok! Radicale islam de pan in hakken? Ok! Ga je gang maar wel met feitenkennis en niet met bangmakerij alleen

 17. Hans Berkhout says:

  We zijn het aardig eens met elkaar. In mijn bijdrage geef ik ook nog eens aan dat moderne historici Chamberlain heel anders waarderen.
  Hans Berkhout

 18. Leo says:

  @ Arabier en Berkhout
  Waar schort het dan aan betreffende de feitenkennis van Hirsi Ali als ze het over de politieke Islam heeft? Jullie vegen behoorlijk de vloer met haar aan, maar komen niet met argumenten of feiten. En dat is nu precies wat jullie haar verwijten -namelijk oordelen op basis van onjuiste feiten.

 19. wanda says:

  Ik vind dat Hirsi Ali er automatisch van uitgaat dat álle moslims tegenover de niet moslims komen te staan. Daarin zal ze gelijk krijgen als zij zo doorgaat. Door alle moslims stelselmatig over één kam te scheren en in een hoek te dringen, zullen moslims uiteindelijk kiezen voor de enige uitweg uit die hoek: de radicale Islam die hen met open armen ontvangt. Als de radicale Islam de enige sfeer is waarin moslims zich nog beschermd en gewaardeerd voelen, dan rest hen niets dan te radicaliseren. Dat scenario bereik je door een karikaturaal vijandig beeld van moslims te schetsen en het hele volk van Nederland op te stoken, zoals Ali probeert. Zij zaait haat en het is een interessante vraag wie hierdoor de "nieuwe Hitler" wordt: Khameini of Wilders.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s