roem

fotode roem, gevaarlijke korenwijn, wiens brander de onvoorzichtige menigte is, en waaraan de artiest zich te vaak bedwelmt tot de stadia van delirium, impotentie, steriliteit.
De roem, waarvan wij allen zo gaarne een teug nemen, en die toch beter voor ons weggesloten zij, omdat wij onszelve niet kennen en de demonen der afbraak die in ons huizen.
De roem, die maar een genotmiddel is, een bijkomstigheid wanneer wij weten, wanneer wij als (Louis) Bertrand ontwijfelbaar weten dat uit ons het sublieme ontstond.
De roem, wiens verwarmend vermogen alleen onontbeerlijk is voor wie de warmte niet heeft in zichzelf. (Bordewijk in de Laatste eer, 1935, "op Louis Bertrand")

Louis Bertrand, auteur van Gaspard de la Nuit Fantaisies à la manière de Rembrandt et de Callot, verdient in dit Rembrandtjaar wel wat extra aandacht. Hij heeft de roem nimmer geproefd. Misschien wel zo prettig.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-03. Bookmark the permalink.

3 Responses to roem

 1. Croisabel says:

  Dat heb je mooi beschreven, roem. Een genotmiddel ja! En voor sommigen hun dagelijks brood.

 2. Voordaan says:

  Ik las vanochtend het interview, waarschijnlijk het laaste, met Rudi Carell, groot geworden in Duitsland. Zijn roem was zijn grote inspiratiebron. Daardoor kon hij rustig aan sterven gaan denken. hij had alles bereikt. Tsja, ook een zienswijze. Interessant, korenwijn en roem…

 3. Sjaalman says:

  @ Croisabel, teveel eer, het zijn de woorden van Ferdinand Bordewijk.
  @ Voordaan, ja, een fenomeen gaat heen. Carell heeft de roem in zijn leven altijd nagestreefd. Zou hij de warmte in zichzelf hebben gemist?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s