De Rode Stembusrevolte

fotofotogisteren was het weer zover. dagje stembureau. lokatie: het café van een bejaardenhuis aan de dappermarkt in amsterdam oost. het gezelligste stembureau van amsterdam, misschien wel van nederland. we zaten met een persoon extra aan de tafel vanwege de introductie van de stemcomputer in de amsterdamse stembureaus. als het aan ons kiesdistrict zou liggen werd de tweede kamer voor viervijfde bezet door zich links noemende kamerleden. maar het ging niet om de tweede kamer. het ging om de gemeenteraad.

De gemeenteraad? "Ach jongen, ik ken al die mensen toch niet. Ik stem gewoon de nummer 1 van de PvdA." Lodewijk Asscher dus.

 We hadden ook nog stadsdeelraadverkiezingen. Gelukkig waren alle grote landelijke partijen op die lijst vertegenwoordigd. Wel zo herkenbaar. Ook op die lijst was de eerste kandidaat van de PvdA de grote gelukkige.

Na het referendum over de Europese Grondwet van vorig jaar werd er gisteren vanuit ons electoraal territorium wederom een duidelijk ‘nee’ neergelegd op het bordje van Meneer Verantwoordelijk.
Een oude heer stapte kordaat op ons af en stelde ons de vraag waarom er geen PvdA-poster aan de tafel was geplakt. En zo ging het ongeveer de hele dag door. Over politiek praten ín het stembureau is wettelijk verboden,maar probeer een hoogbejaarde maar eens de mond te snoeren. Een Rode Haan kakelt lustig door.

De eerste stembusgang zonder stembus kostte ons wat extra werk. Waar in het verleden mensen het potlood konden gebruiken om een willekeurig rondje mee te kleuren moest er nu twee maal getoetst en bevestigd worden voordat de stem was uitgebracht. Voor analfabeten met een voorkeur een onmogelijke opgaaf. Voor alfabeten zonder voorkeur ook. Sommigen volbrachten hun taak  binnen een halve minuut. Het gros zat ergens tussen de 2 en 4 minuten. Een enkeling had meer tijd nodig. 

Om 21.00 uur kon het bureau gesloten worden. De computer had het telwerk voor ons verricht dus we konden vroeg naar huis. Thuis nog heel even de reacties van JP en Donner gezien. Over 14 maanden, dan maken we de rekenng pas op! Wees geduldig lieve mensen! Ik hoop dat de mensen in Amsterdam dit geduld na deze gemeenteraadsverkiezingen nog kunnen opbrengen. 

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-03. Bookmark the permalink.

6 Responses to De Rode Stembusrevolte

 1. Sjaalman says:

  Hee!! wordt er niet meer gereageerd of zijn we er stil van?

 2. johanna says:

  De bemoeienissen van de landelijke politici heeft er toe geleid dat mensen stemden op de grote partijen en werd er niet gekeken naar wat er speelde in de lokale politiek. Dat ministers aftreden omdat er op gemeentelijk niveau een fikse nederlaag wordt geleden, kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij dit vertrek. Laten we maar zwijgen over het tijdstip. Het is weer typerend voor de VVD om zo de aandacht af te leiden van de zegeviering van Links. We wachten zeker geduldig af over 14 maanden vindt er hopelijk een aardverschuiving plaats binnen de landelijke politiek!! (een ruk naar Links, stel ik voor)

 3. Cor says:

  Mooie titel; maar is dat die kakelende bejaarde haan! ….domweg een knopje indrukken en gelukkig stemmen in de Dapperstraat ( markt)

 4. Woudje says:

  Al die nieuwerwetse zaken. Mijn vader van 72 dacht dat hij alleen voor de deelraad gestemd had en een dementerende man die ik sprak vertrouwde überhaupt al die apparatuur niet. Hij kwam uit een rood nest en had het gevoel dat zijn stem stiekem ingepikt werd door die rechtse rakkers. Leve het potlood !

 5. Voordaan says:

  Hatsjoe! Dapper hoor, daar die hele dag staan! Wennen was het dus, aan al die nieuwe apparatuur. En dat voor Amsterdammers! Ik kon trouwens niet op de SP site vinden hoeveel stemmen iedereen heeft gekregen…

 6. sjaalman says:

  @ Johanna, tja, je kunt je afvragen of het verstandig is, die koppeling tussen loakaal en landelijk. Maar ik kan me voorstellen dat mensen in Amsterdam de lokale VVD-afdeling niet los kunnen zien van hun Haagse Broeder. Een oplossing: geef lokale afdelingen een andere naam.
  @ Woudje, er is door enkele stemmers in ons bureau de intentie uitgesproken het rode potlood terug te brengen in het stemlokaal.
  @ Daan, een heerlijkheid! Een dagje tussen de mensch. Is er geen lokale site waar de complet uitslagen op staan vermeld? Iedere computer spuugt aan het einde der stemdag een volledige uitslag uit. De gemeente Utrecht zal die gegevens toch wel ergens opslaan en publiceren?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s