Ayaan Hirsi Ali en het persoonlijke

fotovvd-kamerlid hirsi ali vindt dat men te veel focust op personen en dat ‘we’ de realiteit uit het oog verliezen. ‘met al dat gepraat over de kosovaarse scholiere taïda en voetballer kalou uit ivoorkust vluchten we in details’, stelt de liberaal. de zaken waar het echt om draait worden volgens haar ‘angstvallig genegeerd’. ‘we focussen op personen of zelfs het haar van balkenende, in plaats van op de inhoud.  (algemeen dagblad) ‘de zaken waar het echt om draait’ zegt ayaan. niet de personen, maar de inhoud, dat is wat telt. taïda en kalou worden door haar weggezet als details. we moeten ons niet richten op de persoon, maar op het grotere geheel. ze stelt en passant de berichtgeving over het haar van balkenende gelijk aan de discussies over de verblijfsvergunning van twee vluchtelingen. maar laten we haar dat maar vergeven.
Ayaan Hirsi Ali leeft op macroniveau. Zij is politica, dus zij kent de grote lijn. Denkt ze. Het persoonsoverstijgende is de inhoud, de realiteit in haar optiek. Het persoonlijke is minder belangrijk. Terwijl juist dit persoonlijke een prima beeld geeft van dat grote, maar dan op microniveau. Als dat wat abstract was -een idee, een samenspel van ideeën, vormgegeven in beleid- wordt getoetst aan de dagelijkse realiteit kun je zien of de oorspronkelijke vooronderstellingen ook daadwerkelijk stand houden. Zoniet dan stel je je beleid bij.  Wat is de waarde van een op hoog niveau uitgevaardigde wet of maatregel als deze op een lager niveau ongewenst uitpakt.
Wie zich alleen met het grote bezighoudt raakt onvermijdelijk onthecht. Dat is niet zo vreemd in Ayaans geval. Het is zelfs verklaarbaar. Ik wens vurig dat ze zich zo snel mogelijk zonder gevaar voor eigen leven weer onder de mensen kan begeven. Ze heeft het nodig, net zoals u en ik.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-03. Bookmark the permalink.

14 Responses to Ayaan Hirsi Ali en het persoonlijke

 1. sjoukje says:

  Inderdaad ze wordt WERELDVREEMD.

 2. Voordaan says:

  Ik vind het opvallend hoe iedereen die het voor het meisje met de meestuitgesprokenvoornaam opneemt in de hoek wordt gezet als emotioneel, niet in staat om het geheel objectief te bekijken. Ik denk dat je best in staat kunt zijn beiden te doen. Inderdaad: hoe regels uitvoeren uitpakt voor mensen, en dan weer terug naar die regels. Vanmorgen Jan Blokker gelezen in de VK. Erg verhelderend stuk over Ayaan, Rita en Iran.

 3. Helena says:

  Heel goed @Sjaalman! En wat @Voordaan schrijft over dat stukje van Blokker, helemaal mee eens. Ik dacht hetzelfde.
  De realiteit uit het oog verliezen..? Ach, het is maar wat je onder realiteit verstaat.

 4. Motek from Space says:

  mooi samengevat sjaal 🙂

 5. Woudje says:

  Toch wel fijn voor Ayaan dat er destijds wel naar haar persoon is gekeken. Dat er iemand met regels in de hand ook medemenselijk kon kijken.

 6. Foppe Dykstra says:

  Heel jammer dat de discussie van Ali Cyaankali met de Nederlandse Moslem jongeren nooit is voortgezet.
  De jongeren lieten haar alle hoeken van de studio zien.
  Maar uitbater Van Aartsen gaat door, stemmen en baantjes, dat is waar het om gaat.

 7. Beus says:

  Niets meer aan toe te voegen, dan maar aanbevelen.

 8. Solvejg says:

  Toch ben ik wel gaan nadenken over wat voor betekenis het voor de mensen die zo in de aandacht komen te staan heeft: kunnen ze nog wel een pardon krijgen? Ik las dat rond de 700 mensen, zonder dat "wij" dat weten een verblijfsvergunning hebben gekregen. Is het toch niet vooral een mediahype? Ik zie regelmatig een van de 26.000 gezichten voorbijkomen, dat maakt het ook al heel erg persoonlijk. Ik ben voor een generaal pardon, niet voor een paar personen die toevallig in de media de aandacht trekken of krijgen.

 9. Beus says:

  Natuurlijk moet het een generaal pardon worden.

 10. Beus says:

  Volgend kabinet?
  Eerst even de wet bijstellen, dan kan die uitgevoerd worden door de juiste mensen.
  Met Verdonk gaat dat nooit meer lukken, maar ze is er helaas.

 11. alib says:

  Ayaan heeft gelijk: het gaat om het hele beleid. Maar ze vergeet de symboolfunctie: Taida & kalou staan voor alle asielzoekers, ze symboliseren de wil om Nederlander te worden, Nederlander te zijn.
  Ayaan moet zich niet onder de mensen begeven. Dat is niet goed voor haar, haar hoofd loopt over, ze raakt verdwaald. Ayaan zou er goed aan doen te solliciteren naar een ‘adviserende’ functie bij de VN, daar kan ze goed werk verrichten, buiten de Nederlandse schijnwerpers. De belichjting is anders, en zij kan weer ademhalen.

 12. ronzik says:

  Dat jullie Ayaan weg willen hebben getuigd van het niveau van de Nederlanders. Inderdaad zij is te groot voor het domme zelfgenoegzame linkse volkje dat met stront tussen de benen wegloopt als er echt iets aan de hand is. De enige politica met hersens is een allochtoon.

 13. Foppe Dykstra says:

  Kennelijk de discussie van Ali Splijtzwam met Nederlandse Moslem jongeren niet gezien.

 14. Sjaalman says:

  @ lieve mensen, dank jullie voor de aanbevelingen!
  Een kwestie van meten met een menselijke maat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s