Johan Huizinga

foto[l]precies 61 jaar geleden overleed de historicus johan huizinga. in de schaduw van zijn bevrijding. ik zie hem voor me, werkend aan zijn laatste boodschap aan deze ‘geschonden wereld’, een geletterd mens zonder bibliotheek. 
Ik vraag me af hoe hij zich voelde. Wellicht net zo als het meisje dat eenzaam in een huisje in een ver bos aan haar eigen bruidsjurk werkt uit begeleidend lied van Brahms (op een tekst van Eichendorff):

Hoch über stillen Höhen
Stand in dem Wald ein Haus;
So einsam war’s zu sehen,
Dort übern Wald hinaus.

Ein Mädchen sass darinnen
Bei stiller Abendzeit,
Tat seidne Fäden spinnen
Zu ihrem Hochzeitskleid.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-02. Bookmark the permalink.

2 Responses to Johan Huizinga

  1. klaas a.(blog delfzijl e.o.) says:

    Johan Huizinga werd in 1872 in Groningen geboren. Hij studeerde hier van 1891 tot 1895 Nederlands en Oosterse talen en letteren aan de universiteit, linguïstiek te Leipzig (1895-1896) en promoveerde in 1897 te Groningen op een proefschrift over De Vidûsaka in het Indisch toneel. Van 1897 tot 1905 was hij leraar te Haarlem en Amsterdam.
    In 1905 werd hij hoogleraar geschiedenis in Groningen en in 1915 hoogleraar algemene geschiedenis en politische aardrijkskunde te Leiden. Naast hoogleraar was Huizinga ook redacteur van het algemeen cultureel maandblad De Gids, voorzitter van de afdeling Letterkunde van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen en voorzitter van de Commissie voor Advies inzake de Rijksmusea. Als hoogleraar bleef hij in functie tot de Duitse bezetter de Leidse universiteit in 1941 sloot. Van augustus tot oktober 1942 werd hij als gijzelaar vastgehouden in Sint-Michielsgestel. Hij had bij herhaling tegen de nationaal-socialistische ideologie gewaarschuwd, speciaal tegen hun beknotting van de vrijheid van de geschiedschrijving.
    Tijdens zijn hoogleraarschap in Leiden voltooide Huizinga zijn beroemdste werk Herfsttij der Middeleeuwen (1919). De vele vertalingen van zijn werk brachten hem internationale bekendheid. Huizinga’s kracht lag vooral in het aanschouwelijk uitbeelden van cultuurvormen en zijn vele studies op dit gebied maken hem tot een grondlegger van de cultuurgeschiedenis in Nederland.(Universiteitsmuseum Groningen)

  2. Sjaalman says:

    Prachtige aanvulling Klaas, dank!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s