Tussen grote woorden in

foto[l]en dan, beste paul, 3 jaar voor de grosse fuge schreef ludwig von beethoven 33 variaties op een thema van diabelli. milan kundera vroeg zich via zijn hoofdpersoon (ik weet zijn naam niet meer) af waarom de componist zich in de laatste jaren van zijn leven toelegde op variaties (naast zijn andere werken). ik weet zijn antwoord niet meer. 
Misschien vergeleek hij de gebeurtenissen in het leven met deze variaties op een thema. De snaar die trilt, als hij stil staat beweegt er niets. Eenzelfde iets zegt Pirandello. Het is eenvoudiger alleen met de variatie te leven dan het thema te beleven in al zijn onvatbare grootheid.
Eenzaamheid, de dood, grote woorden, Paul, onafwendbaar aanwezig in ieders leven, in allerlei individuele variaties en daarom persoonlijk. Erover schrijven is een bijzonder kwetsbare bezigheid, iemand kan het overdreven egocentrisch vinden, een ander vindt het mooi, een derde leest erover heen. Het geschrevene blijft een in woorden gevatte ondeelbare ervaring. Geniet ervan, verwerp het, maar probeer het je niet aan te trekken.
Een warme groet van een 33-jarige.
Stemming: stemmig, muziek: Romance Pascual de los Pelegrintos-F Garcia Lorca

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-01. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tussen grote woorden in

  1. Voordaan says:

    Dag Sjaal, ik snap er helemaal niets van vandaag. Vind je het erg? Lief en ik genieten wel heel erg van de muziek. Daar mag je best meer van op je blog zetten. Wil je vertellen van welke cd het komt? F Garcia Lorca?

  2. sjaalman says:

    Oeps, Daan, begrijpelijk, er hoort een snelkoppeling bij, en wel naar : http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/entry.php?id=25559 en http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/entry.php?id=25459. Het album heet Con Duende, en bevat composities uitgevoerd door verschillende musici, ik zal kijken of ik een albumhoes kan plaatsen…Fijn om te weten dat jullie ervan genieten!!
    Dagdag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s