Van het voetstuk…en weer terug

fotohaarlems trots heet laurens jansz. coster. tot halverwege de 19e eeuw beschouwd als de uitvinder van de boekdrukkunst, volgens de legende bij toeval. coster was de eerste grootvader die (in de haarlemmer hout!) voor zijn kleinkinderen een alfabet sneed uit een stuk beukenschors.
Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar in 1856 werd er nog een prachtig beeld van hem onthuld op de Grote Markt. Conrad Busken Huet, een andere befaamde inwoner van deze stad was erbij. De (vrij vertaald) nauwelijks geletterde hoogwaardigheidsbekleders en de nieuwe rijken waren tot de conclusie gekomen dat niet hun legendarische stadsgenoot, maar de Duitse jonker Von Gutenberg de werkelijke meester van de drukboekkunst moest zijn. Zij waren ‘eensklaps tot de overtuiging gekomen, dat het standbeeld op de Grote Markt te Haarlem omvergehaald en de Costeriana in het Stadsmuseum aldaar vernietigd moe(s)ten worden. Dat is een ijver zonder verstand; (…) Hebben onze ouders, toen zij in 1823 meejubelden op het 4e eeuwfeest van deze uitvinding, zich aangesteld als een kudde; volgden wij zelf hun voorbeeld, toen wij in 1856 het standbeeld hielpen onthullen, -dat kan voor onze kinderen geen reden zich onder een ander voorwensel zich opnieuw als een kudde te gedragen.’  (Cd Busken Huet, Nieuwe Historische fantasien, 1874, n.a.v. een geschrift over de Costerlegende door A van der Linde, 1870) Zie hier de voorouders van hen die Pim Fortuyn uitriepen tot hun grootste landgenoot.
Gelukkig staat het standbeeld er nog en even verderop een tweede exemplaar in de tuin voor het gemeentelijk gymnasium. Wat is een stad zonder trots?
(foto: uitzicht op de parel aan het Spaarne vanaf het kopje van Bloemendaal)

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2006-01. Bookmark the permalink.

2 Responses to Van het voetstuk…en weer terug

  1. app says:

    Het heeft volgens mij gewoon te maken met de te bescheiden aard van ons. De Duitsers riepen simpelweg overal en altijd dat die Gutenberg de uitvinder was. En de Nederlanders hielden hun klep weer eens.
    Zo is het in de geschiedenis zo vaak gegaan met de grote uitvindingen van Nederlanders. Want wie weet bijvoorbeeld nog wie de microscoop of het slingeruurwerk heeft uitgevonden?

  2. arie says:

    Coster uit Haarlem, von Gutenberg uit Mainz, wie was het nou echt? Gelukkig was Karel de Grote analfabeet.
    Toch een Chinees?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s