varkensbloesem

fotooh hij, onze hoeder van het ongesproken woord, piet hein donner heeft in mijn bloedeigen stadsdeel de teerling geworpen. onze minister van justitie heeft in mijn directe nabijheid een pleit gehouden voor de godsdienst als bindmiddel van onze samenleving. "zonder geloof is duurzaam samenleven niet mogelijk. religie waarborgt de voortdurende ontwikkeling van waarden en normen" (citaat uit het parool, 19 december). 
De ongelovigen, of beter: de atheïsten, krijgen een veeg uit de pan: "Ook niks geloven is geloven. Het moderne denken is vaak een van de meer onverdraagzame geloven in de huidige tijd."
Ik kan het niet rijmen. Geloof. Godsdienst? Het voert mensen weg van hun eigen verantwoordelijkheid en brengt deze onder bij een hogere macht. Het geloof in een andere, onzichtbare of zichtbare macht verengt, vernauwt, verlamt. Het is als het leven met het idee dat je een dodelijke vorm van kanker hebt….totdat het tegendeel bewezen wordt. Je wordt er stil van, passief, je verliest je geloof in jezelf. Het voert je weg van jezelf, lieve mensen. Als humanist ben ik kritisch over dit soort uitlatingen. 

Humanisten (en nu ga ik weer citeren): 
– vinden het goed om te genieten van hun leven (maar ze passen wel op dat dat genieten niet ten koste gaat van anderen).
– Humanisten geloven niet in een God of in een hiernamaals.
– Als er iemand gepest wordt, doe dan niet mee, maar probeer er wat aan te doen. Want zelf zou je ook niet gepest willen worden.
– Je merkt dat een vriend verdriet heeft omdat zijn opa ziek is. Je kunt dan vragen of hij erover wil praten.
Humanisten beschouwen zichzelf als wereldburgers. ‘We hebben maar één wereld en daar zijn we samen verantwoordelijk voor.’
– Als je ergens een mening over hebt, is het altijd mogelijk dat je die nog eens moet herzien, want ‘vergissen is menselijk’. Mede om die reden is het humanisme bijvoorbeeld tegen de doodstraf. (
uit: wat is humanisme, het humanistisch archief.)
Klinkt goed toch? Past helemaal in het normen- en waardenverhaal, maar…maakt er in tegenstelling tot de nihilisten van ons kabinet, echt werk van. Laat Donner zich eerst een dagje schamen voor zichzelf en zijn betweterbeter-houding. Vervolgens kan hij aankloppen bij de zusters en broeders van het humanistisch verbond. Kan- ie zien wat dat nu is: humaniteit.

Prettig feest van het licht.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2005-12. Bookmark the permalink.

2 Responses to varkensbloesem

  1. willem van deursen says:

    Weer een prima stukje: een eigen mening die hout snijdt. Jammer dat veel (?) lezers dat geen aanwinst voor het VK weblog vinden.

  2. Sjaalman says:

    Dank je Willem, maar jij gelukkig wel…toch?
    Ik zal je nieuwe blog aan mijn linkjes toevoegen, leuk dat je weer meedoet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s