Fauré

fotovandaag heb ik toegegeven aan mijn altijd aanwezige koopdrift. tamara hoedde de kinderen en intussen kon ik richting kruidvat om me de complete liederen van gabriel fauré toe te eigenen. 
Winterberg 2003. Die vakantie ging van alles mis. Selma had net haar rijbewijs en wij mochten met onze Ford Escort uit 1993 naar de Vogezen. We bleven steken ergens in het zuiden van Luxemburg. Goddank bood de ANWB ons een Volkswagen. Het werd dus Duitsland. Een wintersportgebied in de zomer. Het werd al frisser, het was eind augustus. Na een lange tocht kwamen we terecht in Midden-Duitsland. Een lange straat, één camping. Eindelijk een plekje voor de tent. Een tandeloze opa lachte toen Selma kleine Zajra achterna zat. Hij woonde in een klein tentje waarnaast enkele sportfietsen stonden opgesteld. Nadat we ons hadden geinstalleerd kon ik me tegoed doen aan de liederen op teksten van Victor Hugo die ik had opgenomen op een cassettebandje. Music d’Abord. Subliem. 
Opa bleek op de camping te wonen. Hij lachte wel vaker. Hij kon ook praten trouwens. Dat deed hij graag. Opa was kunstenaar en veteraan. Hij liet me zijn waterverfwerkjes zien. Maria met kind, een vogel, een kind, Maria. Houtsnijwerkjes, alles maakte de goede man. Hij deed ons van alles cadeau. 
Hij was geboren in Arnsberg, een uur rijden verderop. Hij had de oorlog bewust meegemaakt. Had eens een gewonde soldaat moeten doodschieten die verderop op de weg lag te creperen. Opa had geweigerd en had zijn leeftijdsgenoot in zijn vrachtwagen onder een zeildoek meegesmokkeld. Hij hield niet zo van geweld. Zei hij. In de oorlog had hij leren lopen. Wel 50 kilometer per dag. Nu fietste hij voornamelijk en deed hij boodschappen in Wintersberg, een skiplaatsje.
Thuis aangekomen waren de cassettebandjes versleten en de CD’s die ik erop had gekopieerd waren bekrast. Weg Hugo, weg Fauré. 
Vandaag is het weer terug. Puisqui’ici-bas.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2005-12. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s