1 jaar de Lachende Sjaal

fotofotohet is bijna niet voor te stellen, maar de lachende sjaal bestaat al weer een jaar. radicale atheisten en extreem relativerende humanisten sloegen de handen ineen om in een klimaat van angst en haat te bewijzen dat de vrije meningsuiting nog niet definitief ter ziele was. in de geest van sjaalman (alter ego van eduard douwes dekker, alias multatuli) en baruch de spinoza werd er geschreven over politiek, maatschappij en religie.

 De columnisten kregen de vrijheid en hadden geen verplichtingen jegens een achterban. De internethumam, de belezen humanist, altijd op zoek naar de nuance en de schoonheid van het hier en nu, af en toe terugkijkend naar de weerbarstige historie van ons land. Sjaalman, de politiek geengageerde, af en toe gefrustreerde observator van het Nederland anno 2005. De Verlichting (Ben Damiate) op zoek naar het vrijzinnige in de religie zij aan zij met zijn geestelijke broeder Robijn van Opzeeland, die de lelijke, dogmatische aspecten van ons geloof beschouwde in zijn column De ontnuchtering. En natuurlijk de in een later stadium aangeschoven Haarlemse huisvrouw Maja Dorregeest, die haar draai nog steeds moet vinden. Ten slotte Persona non Grata (Robin Arends) de politicoloog, observator van het politieke landschap De Lachendesjaal. Het begon allemaal daags na 2 november 2004 met een gëemotioneerd betoog

Het ei was gelegd. En 2 december begint het avontuur met het volgende tekstje: Sjaalman zit somber in de trein en leest een boek. Aangedaan door de gebeurtenissen vanaf 2 november leest hij een gedateerd boek. De brute moord op Theo van Gogh, de gewelddadige macht van die moordenaar en zijn stille bondgenoten. Onmacht tegen het gezag en onmacht tegen hen die geloven in een idee fixe. De ellende is compleet! Maar dan komt Sjaalman kortstondig tot inzicht : de grootste vijand van gezag is daarom verachting, en de zekerste manier om het te ondermijnen is gelach! (Hannah Arendt, Geweld, macht en onmacht, Spectrum 1970, p.56) 

Omzien in verwondering.

Advertisements
This entry was posted in oud-vkblog-2005-12. Bookmark the permalink.

2 Responses to 1 jaar de Lachende Sjaal

  1. HansR says:

    Gefeliciteerd.
    NB: n.a.v. katholieken en fascisme (dl 3 van 108) waar ik reageerde heb ik dat boek maar gekocht (5 euro tweedehands). Bedankt voor de tip (is ook een beetje mijn eigen onderwerp)

  2. Roestenburger says:

    Ogt antitunnelvisionair (vorenvermeld ook en vooral) doet eveneens een felicitaart die kant opkomen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s